Bespaar geld en blijf veilig: Koop een tweedehands scooter helm

scooter helm tweedehands
05 mei 2023

Een scooter helm is een onmisbaar onderdeel van het rijden op een scooter. Het biedt niet alleen bescherming tegen harde wind en insecten, maar het belangrijkste is dat het je hoofd beschermt bij een val of ongeval. Een goede helm kan daarom het verschil maken tussen leven en dood.

Maar wat als je geen budget hebt voor een nieuwe helm? Of als je gewoon op zoek bent naar een goedkopere optie? Dan kan een tweedehands scooterhelm misschien wel de oplossing zijn.

Er zijn verschillende voordelen aan het kopen van een tweedehands scooterhelm. Ten eerste is het veel goedkoper dan een nieuwe helm. Je kunt vaak al voor minder dan de helft van de prijs een goede tweedehands helm vinden. Dit kan vooral handig zijn als je net begint met rijden en nog niet zeker weet of je de sport wel leuk vindt.

Een ander voordeel is dat er vaak veel keuze is in tweedehands helmen. Er zijn veel mensen die hun oude helm verkopen omdat ze bijvoorbeeld een nieuwe hebben gekocht of gestopt zijn met rijden. Hierdoor kun je vaak kiezen uit verschillende merken, modellen en maten.

Maar er zijn ook nadelen aan het kopen van een tweedehands scooterhelm. Het grootste nadeel is dat je niet precies weet wat er met de helm is gebeurd voordat jij hem kocht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de helm al eens gevallen is, waardoor hij minder veilig is geworden. Daarnaast kan het zo zijn dat de helm niet meer voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen.

Om deze redenen is het belangrijk om goed op te letten bij het kopen van een tweedehands scooterhelm. Controleer bijvoorbeeld of de helm nog voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en of er geen beschadigingen of scheurtjes in zitten. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de pasvorm van de helm. Een helm die niet goed past, biedt namelijk geen optimale bescherming.

Al met al kan een tweedehands scooterhelm een goede optie zijn als je op zoek bent naar een goedkopere helm. Maar let wel goed op de veiligheid en kwaliteit van de helm voordat je hem koopt. Veiligheid gaat immers boven alles!

 

5 Veelgestelde Vragen over het Kopen van een Tweedehands Scooter Helm

 1. Waar kan ik een tweedehands scooter helm kopen?
 2. Welke maat scooter helm heb ik nodig?
 3. Zijn er veiligheidsnormen voor tweedehands scooter helmen?
 4. Hoe controleer ik of een tweedehands scooter helm nog goed is?
 5. Wat zijn de voordelen van het kopen van een tweedehands scooter helm?

Waar kan ik een tweedehands scooter helm kopen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tweedehands scooterhelm te kopen. Hieronder vind je een aantal opties:

 1. Online platforms: Er zijn diverse online platforms waarop je tweedehands scooters en accessoires kunt kopen, zoals Marktplaats, eBay en Facebook Marketplace. Hier kun je vaak een groot aanbod vinden van verschillende merken en modellen.
 2. Tweedehands winkels: Er zijn ook speciale tweedehands winkels die zich richten op de verkoop van scooters en accessoires. Hier kun je vaak ook tweedehands helmen vinden.
 3. Scooter dealers: Sommige scooter dealers bieden ook tweedehands helmen aan als onderdeel van hun assortiment.
 4. Rommelmarkten of garageverkopen: Op rommelmarkten of garageverkopen kun je soms ook tweedehands helmen vinden voor een lage prijs.

Let er bij het kopen van een tweedehands scooterhelm wel op dat de helm nog voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en dat er geen beschadigingen of scheurtjes in zitten. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de pasvorm van de helm, omdat een helm die niet goed past geen optimale bescherming biedt.

Welke maat scooter helm heb ik nodig?

Het bepalen van de juiste maat voor een scooterhelm is erg belangrijk voor zowel comfort als veiligheid tijdens het rijden. Een helm die te groot of te klein is, kan namelijk niet goed beschermen bij een ongeval en kan bovendien oncomfortabel zijn.

Om de juiste maat scooterhelm te bepalen, kun je het beste je hoofdomtrek meten. Dit doe je door een meetlint rondom het breedste gedeelte van je hoofd te plaatsen, net boven de wenkbrauwen en net boven de oren. Zorg ervoor dat het meetlint horizontaal en strak om je hoofd zit, maar niet te strak.

Als je geen meetlint hebt, kun je ook een touwtje gebruiken om de omtrek van je hoofd te meten en deze vervolgens opmeten met een liniaal.

Als je de omtrek van je hoofd hebt gemeten, kun je deze vergelijken met de maattabel van de scooterhelm die je wilt kopen. Elke fabrikant heeft namelijk zijn eigen maattabel, dus het is belangrijk om deze goed te controleren voordat je een helm koopt.

In de meeste gevallen worden scooterhelmen verkocht in maten XS tot XXL, waarbij XS staat voor een hoofdomtrek van 53-54 cm en XXL voor een omtrek van 63-64 cm. Als jouw hoofdomtrek tussen twee maten in valt, kun je het beste kiezen voor de grotere maat om ervoor te zorgen dat de helm niet te strak zit.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele accessoires die je draagt tijdens het rijden, zoals een sjaal of bril. Deze kunnen namelijk invloed hebben op de pasvorm van de helm.

Kortom, om de juiste maat scooterhelm te bepalen, meet je de omtrek van je hoofd en vergelijk je deze met de maattabel van de fabrikant. Zo kun je er zeker van zijn dat je een comfortabele en veilige helm hebt voor tijdens het rijden.

Zijn er veiligheidsnormen voor tweedehands scooter helmen?

Ja, er zijn veiligheidsnormen voor tweedehands scooterhelmen. In Europa moet elke helm die op de markt wordt gebracht, voldoen aan de ECE-norm (Economic Commission for Europe). Dit is een veiligheidsnorm die wordt vastgesteld door de Verenigde Naties en die geldt voor alle landen in Europa.

De ECE-norm is bedoeld om ervoor te zorgen dat helmen voldoen aan minimale veiligheidsvereisten. Een helm die voldoet aan deze norm, heeft bijvoorbeeld een bepaalde schokabsorptiecapaciteit en een minimale sterkte van de kinband.

Wanneer je op zoek bent naar een tweedehands scooterhelm, is het daarom belangrijk om te controleren of de helm nog steeds voldoet aan deze ECE-norm. Dit kun je doen door te kijken naar het label aan de binnenkant van de helm. Daarop staat vermeld welke normen de helm heeft gehaald en of deze nog geldig zijn.

Het is ook belangrijk om te weten dat helmen na verloop van tijd kunnen verslijten en minder veilig kunnen worden. Daarom wordt aangeraden om geen helmen te kopen die ouder zijn dan vijf jaar. Ook als een tweedehands helm er nog goed uitziet, kan het dus zo zijn dat deze niet meer volledig voldoet aan de veiligheidsnormen.

Kortom, controleer altijd of een tweedehands scooterhelm nog steeds voldoet aan de ECE-norm voordat je hem koopt. En houd er rekening mee dat helmen na verloop van tijd kunnen verslijten en minder veilig kunnen worden.

Hoe controleer ik of een tweedehands scooter helm nog goed is?

Het is belangrijk om bij het kopen van een tweedehands scooterhelm goed te controleren of de helm nog veilig en functioneel is. Hieronder vind je enkele stappen die je kunt nemen om te controleren of de helm nog goed is:

 1. Controleer of de helm nog voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Dit kun je doen door te kijken naar het ECE-label op de helm. Dit label geeft aan dat de helm getest is en voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.
 2. Controleer of er geen scheurtjes, barsten of andere beschadigingen zichtbaar zijn aan de buitenkant van de helm. Als er beschadigingen zijn, kan dit betekenen dat de helm minder veilig is geworden.
 3. Controleer ook het binnenwerk van de helm op beschadigingen, zoals scheurtjes of losse onderdelen.
 4. Kijk naar het vizier van de helm en controleer of deze nog helder genoeg is om goed doorheen te kunnen kijken.
 5. Controleer of alle sluitingen en riempjes nog goed werken en niet versleten zijn.
 6. Let op eventuele geuren in de helm, zoals schimmelgeur, omdat dit kan duiden op slechte hygiëne.
 7. Controleer ook of de pasvorm van de helm goed is voor jouw hoofd en niet te los zit.

Als je twijfelt over de staat van een tweedehands scooterhelm, koop hem dan niet en zoek verder naar een andere optie. Veiligheid gaat immers boven alles!

Wat zijn de voordelen van het kopen van een tweedehands scooter helm?

Het kopen van een tweedehands scooter helm heeft verschillende voordelen. Hieronder staan de belangrijkste op een rij:

 1. Prijs: Het grootste voordeel van het kopen van een tweedehands scooter helm is de prijs. Een tweedehands helm is vaak veel goedkoper dan een nieuwe helm. Hierdoor kun je flink besparen op de kosten.
 2. Keuze: Er is vaak veel keuze in tweedehands helmen. Er zijn veel mensen die hun oude helm verkopen omdat ze bijvoorbeeld een nieuwe hebben gekocht of gestopt zijn met rijden. Hierdoor kun je vaak kiezen uit verschillende merken, modellen en maten.
 3. Milieubewust: Door het kopen van een tweedehands scooter helm draag je bij aan een duurzamere wereld. Het hergebruiken van producten vermindert namelijk de vraag naar nieuwe producten en daarmee ook de belasting op het milieu.
 4. Snelle aankoop: Als je snel een helm nodig hebt, kan het kopen van een tweedehands exemplaar handig zijn. Je hoeft namelijk niet te wachten op de levering van een nieuwe helm, maar kunt direct aan de slag met rijden.

Het is echter wel belangrijk om goed op te letten bij het kopen van een tweedehands scooterhelm. Controleer bijvoorbeeld of de helm nog voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en of er geen beschadigingen of scheurtjes in zitten. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de pasvorm van de helm, omdat deze cruciaal is voor optimale bescherming tijdens het rijden.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.