De tijdloze charme van de retro scooter: waarom steeds meer mensen kiezen voor deze klassieke tweewieler

retro scooter
06 mei 2023

Retro scooters zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze scooters hebben een klassieke uitstraling en zijn geïnspireerd op de scooters van vroeger. Maar wat maakt deze retro scooters zo speciaal?

Ten eerste is het ontwerp van een retro scooter tijdloos. Het is een combinatie van klassiek en modern, waardoor het zowel jongeren als ouderen aanspreekt. Het ontwerp is simpel maar elegant, met ronde vormen en chromen details. Het geeft de scooter een vintage uitstraling die veel mensen aanspreekt.

Een ander voordeel van retro scooters is dat ze zuinig zijn in gebruik. De meeste modellen hebben namelijk een 4-takt motor, wat betekent dat ze minder brandstof verbruiken dan oudere modellen met een 2-takt motor. Bovendien zijn ze relatief goedkoop in onderhoud en reparatie, waardoor je niet snel voor verrassingen komt te staan.

Maar naast het uiterlijk en de zuinigheid van retro scooters, bieden ze ook veel comfort tijdens het rijden. Ze hebben namelijk vaak bredere banden dan normale scooters, waardoor je meer grip hebt op de weg en minder last hebt van trillingen tijdens het rijden. Daarnaast biedt de zitpositie op een retro scooter meer ruimte voor je benen, wat zorgt voor extra comfort tijdens lange ritten.

Tot slot zijn er verschillende merken die retro scooters aanbieden, zoals Vespa en Piaggio. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid, waardoor je erop kunt vertrouwen dat je een goede aankoop doet. Bovendien zijn er veel verschillende kleuren en uitvoeringen beschikbaar, waardoor er altijd wel een retro scooter is die bij jouw persoonlijke smaak past.

Al met al biedt een retro scooter dus veel voordelen ten opzichte van normale scooters. Het tijdloze ontwerp, de zuinigheid en het comfort maken het een populaire keuze voor zowel jongeren als ouderen. Of je nu op zoek bent naar een stijlvolle manier van transport of gewoon wilt genieten van het rijden op een scooter, een retro scooter is zeker het overwegen waard.

 

9 veelgestelde vragen over retro scooters

 1. Wat is de beste retro scooter?
 2. Waar kan ik een retro scooter kopen?
 3. Hoeveel kost een retro scooter?
 4. Welke onderdelen heb je nodig voor het onderhoud van een retro scooter?
 5. Hoe ver kan een retro scooter rijden op één tank benzine?
 6. Welke veiligheidsvoorzieningen heeft een retro scooter?
 7. Wat zijn de voordelen van het rijden met een retro scooter?
 8. Welke soort motor wordt gebruikt in een retro scooter?
 9. Kan je met een retroscooter op de openbare weg rijden?

Wat is de beste retro scooter?

Het is lastig om te zeggen wat de beste retro scooter is, omdat dit afhankelijk is van persoonlijke voorkeur en behoeften. Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen.

Een van de meest bekende merken op het gebied van retro scooters is Vespa. Vespa staat bekend om zijn iconische ontwerp en hoge kwaliteit. De Vespa Primavera is een populaire keuze vanwege zijn moderne technologie in combinatie met het klassieke design.

Een ander populair merk is Piaggio, dat ook bekend staat om zijn hoogwaardige producten. De Piaggio Liberty S 50 is een stijlvolle retro scooter met een moderne twist, dankzij de LED-verlichting en het digitale dashboard.

Andere merken die retro scooters aanbieden zijn onder andere SYM, Kymco en Peugeot. Het is aan te raden om verschillende modellen te vergelijken op basis van prijs, specificaties en persoonlijke voorkeur voordat je een keuze maakt.

Uiteindelijk hangt de beste retro scooter af van jouw persoonlijke behoeften en smaak. Of je nu op zoek bent naar een stijlvolle manier van transport of gewoon wilt genieten van het rijden op een scooter, er is altijd wel een retro scooter die bij jou past.

Waar kan ik een retro scooter kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je een retro scooter kunt kopen. Hieronder hebben we een aantal opties voor je op een rijtje gezet:

 1. Scooterwinkel: Bij een scooterwinkel kun je vaak verschillende merken en modellen van retro scooters vinden. Het voordeel van het kopen bij een winkel is dat je de scooter kunt bekijken en uitproberen voordat je hem koopt.
 2. Online webshops: Er zijn veel online webshops die retro scooters verkopen. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijk verschillende modellen en prijzen kunt vergelijken, en dat je de scooter vaak thuisbezorgd krijgt.
 3. Tweedehands marktplaatsen: Als je liever niet te veel geld uitgeeft aan een nieuwe retro scooter, kun je ook tweedehands modellen vinden op marktplaatsen zoals Marktplaats of eBay. Let wel op de staat van de scooter en vraag eventueel om meer informatie of foto’s voordat je tot aankoop overgaat.
 4. Veilingen: Soms worden er ook veilingen georganiseerd waarbij retro scooters worden verkocht. Dit kan zowel online als offline zijn. Houd wel rekening met eventuele extra kosten zoals veilingkosten.

Ons advies is om goed onderzoek te doen voordat je een retro scooter koopt, zodat je zeker weet dat het model aan jouw wensen voldoet en betrouwbaar is. Vraag eventueel om advies bij vrienden of familie die al ervaring hebben met het rijden op een retro scooter, of raadpleeg reviews online om te zien wat anderen van een bepaald model vinden.

Hoeveel kost een retro scooter?

De prijs van een retro scooter kan variëren afhankelijk van het merk, de grootte en de specifieke uitvoering. Over het algemeen zijn retro scooters echter duurder dan standaard scooters vanwege hun unieke ontwerp en extra functies.

Een nieuwe retro scooter kan variëren in prijs tussen de €1.500,- en €5.000,-, afhankelijk van het merk en model. Vespa en Piaggio zijn bijvoorbeeld bekende merken die retro scooters aanbieden in verschillende prijsklassen.

Als je op zoek bent naar een goedkopere optie, kun je ook tweedehands retro scooters vinden voor lagere prijzen, variërend tussen de €500,- tot €2.500,- afhankelijk van de staat en leeftijd van de scooter.

Het is belangrijk om te onthouden dat naast de aankoopprijs, er ook andere kosten verbonden zijn aan het bezitten van een retro scooter, zoals verzekering, onderhoud en brandstofkosten. Het is dus verstandig om deze kosten mee te nemen in je beslissing bij het kopen van een retro scooter.

Kortom, de prijs van een retro scooter varieert afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om research te doen naar verschillende merken en modellen om zo een weloverwogen beslissing te maken die past bij jouw budget en behoeften.

Welke onderdelen heb je nodig voor het onderhoud van een retro scooter?

Voor het onderhoud van een retro scooter zijn er enkele essentiële onderdelen en accessoires die je nodig hebt. Hieronder vind je een lijst van de belangrijkste onderdelen voor het onderhoud van een retro scooter:

 1. Olie: Het is belangrijk om regelmatig de olie van de motor te vervangen. Dit zorgt ervoor dat de motor soepel blijft draaien en vermindert slijtage.
 2. Bougies: De bougies zorgen voor de ontsteking van de brandstof in de motor. Het is belangrijk om deze regelmatig te vervangen om ervoor te zorgen dat de motor goed blijft werken.
 3. Luchtfilter: Het luchtfilter zorgt ervoor dat er geen vuil in de motor terechtkomt. Het is belangrijk om dit regelmatig schoon te maken of te vervangen.
 4. Remblokken: De remblokken zijn essentieel voor veiligheid tijdens het rijden op een scooter. Het is belangrijk om deze regelmatig te controleren en eventueel te vervangen als ze versleten zijn.
 5. Banden: De banden zijn ook essentieel voor veiligheid tijdens het rijden op een scooter. Controleer regelmatig of er voldoende profiel op de banden zit en vervang ze indien nodig.
 6. Accu: De accu zorgt voor stroomvoorziening van verschillende elektrische componenten op de scooter, zoals verlichting en claxon. Controleer regelmatig of de accu nog goed functioneert en vervang deze indien nodig.
 7. Kabels: De kabels zorgen voor de verbinding tussen verschillende onderdelen van de scooter, zoals de remmen en het gaspedaal. Controleer regelmatig of deze nog goed functioneren en vervang ze indien nodig.

Naast deze essentiële onderdelen zijn er ook verschillende accessoires die je kunt gebruiken voor het onderhoud van een retro scooter, zoals een bandenpomp, oliefiltersleutel en een multimeter om elektrische componenten te testen. Het is ook altijd handig om een handleiding of reparatieboekje te hebben voor jouw specifieke model scooter.

Hoe ver kan een retro scooter rijden op één tank benzine?

Het aantal kilometers dat een retro scooter kan rijden op één tank benzine hangt af van verschillende factoren, zoals het merk en model van de scooter, het type motor en het rijgedrag van de bestuurder. Over het algemeen hebben retro scooters een zuinige 4-takt motor, wat betekent dat ze minder brandstof verbruiken dan oudere modellen met een 2-takt motor.

Een gemiddelde retro scooter kan ongeveer tussen de 100 en 150 kilometer rijden op één volle tank benzine. Dit kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de tank en de rijomstandigheden. Als je bijvoorbeeld veel in de stad rijdt met veel stoppen en optrekken, zal je minder kilometers kunnen maken dan wanneer je voornamelijk lange afstanden op een constante snelheid rijdt.

Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren hoeveel brandstof er nog in de tank zit en om tijdig te tanken om te voorkomen dat je zonder benzine komt te staan. Het is ook aan te raden om regelmatig onderhoud uit te voeren aan je retro scooter om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren en zo zuinig mogelijk blijft rijden.

Welke veiligheidsvoorzieningen heeft een retro scooter?

Net als bij moderne scooters zijn er verschillende veiligheidsvoorzieningen ingebouwd in retro scooters om de veiligheid van de bestuurder te waarborgen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Remsysteem: Retro scooters hebben vaak een schijfrem aan de voorkant en een trommelrem aan de achterkant om snel en veilig te kunnen remmen.
 2. Verlichting: Retro scooters hebben meestal heldere koplampen en achterlichten om beter zichtbaar te zijn op de weg, vooral ’s nachts.
 3. Spiegels: Retro scooters hebben meestal twee spiegels, één aan elke kant van het stuur, zodat bestuurders gemakkelijk kunnen zien wat er achter hen gebeurt.
 4. Banden: Retro scooters hebben vaak bredere banden dan normale scooters voor meer grip op de weg en minder kans op slippen.
 5. Zadelvergrendeling: Veel retro scooters hebben een zadelvergrendelingssysteem dat voorkomt dat het zadel onbedoeld open gaat tijdens het rijden.
 6. Startonderbreker: Sommige retro scooters zijn uitgerust met een startonderbreker die voorkomt dat de motor wordt gestart zonder sleutel.
 7. Stuurslot: Een stuurslot is ook standaard op veel retro scootermodellen om diefstal te voorkomen wanneer deze niet in gebruik is.

Het is belangrijk om te weten dat hoewel deze veiligheidsvoorzieningen helpen bij het verminderen van risico’s, veiligheid ook afhankelijk is van de bestuurder. Het dragen van een helm en andere beschermende kleding, het volgen van verkeersregels en het rijden met aandacht en voorzichtigheid zijn essentieel voor veilig rijden op een retro scooter.

Wat zijn de voordelen van het rijden met een retro scooter?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het rijden met een retro scooter. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen op een rij:

 1. Tijdloos ontwerp: Retro scooters hebben een klassiek ontwerp dat tijdloos is en dus niet snel uit de mode raakt. Het ontwerp is vaak eenvoudig maar elegant, met ronde vormen en chromen details. Dit maakt retro scooters aantrekkelijk voor zowel jongeren als ouderen.
 2. Zuinig in gebruik: De meeste retro scooters hebben een 4-takt motor, wat betekent dat ze minder brandstof verbruiken dan oudere modellen met een 2-takt motor. Dit maakt het rijden met een retro scooter niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker.
 3. Comfortabel rijden: Retro scooters bieden vaak meer comfort tijdens het rijden dan gewone scooters. Ze hebben bijvoorbeeld bredere banden die zorgen voor meer grip op de weg en minder trillingen tijdens het rijden. Daarnaast biedt de zitpositie op een retro scooter meer ruimte voor je benen, wat zorgt voor extra comfort tijdens lange ritten.
 4. Betrouwbaarheid: De meeste merken die retro scooters aanbieden, zoals Vespa en Piaggio, staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Dit betekent dat je erop kunt vertrouwen dat je een goede aankoop doet die lang meegaat.
 5. Persoonlijke stijl: Retro scooters zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen, waardoor je de scooter kunt kiezen die het beste bij jouw persoonlijke stijl past. Dit maakt het rijden met een retro scooter niet alleen functioneel, maar ook een statement van jouw persoonlijkheid.

Kortom, het rijden met een retro scooter biedt veel voordelen ten opzichte van gewone scooters. Het tijdloze ontwerp, de zuinigheid en het comfort maken het een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stijlvolle en praktische manier van transport.

Welke soort motor wordt gebruikt in een retro scooter?

Meestal worden in retro scooters 4-takt motoren gebruikt. Deze motoren zijn zuiniger en milieuvriendelijker dan de oudere 2-takt motoren die in oudere scooters werden gebruikt. Bovendien zijn 4-takt motoren over het algemeen stiller en hebben ze minder uitstoot van schadelijke stoffen. Retro scooters hebben meestal een cilinderinhoud tot ongeveer 150cc, wat voldoende is voor gebruik in de stad en voor korte afstanden. Het vermogen van deze motoren ligt meestal tussen de 8 en 12 pk, wat genoeg is om een snelheid van ongeveer 80 km/u te bereiken.

Kan je met een retroscooter op de openbare weg rijden?

Ja, met een retroscooter mag je op de openbare weg rijden, mits deze voldoet aan de wettelijke eisen. Een retroscooter moet bijvoorbeeld voorzien zijn van een kentekenplaat en verlichting zoals koplamp, achterlicht en knipperlichten. Daarnaast moet de scooter voldoen aan de geluidseisen en mag deze niet harder dan 45 km/uur kunnen rijden.

Het is ook belangrijk om te weten dat je met een retroscooter een helm moet dragen. Dit geldt voor alle scooters die harder kunnen dan 25 km/uur. Het dragen van beschermende kleding wordt ook aangeraden om letsel bij een eventuele valpartij te voorkomen.

Als je met een retroscooter op de openbare weg wilt rijden, is het dus belangrijk om te controleren of deze aan alle wettelijke eisen voldoet. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met de verkoper of dealer waar je de scooter hebt gekocht. Zij kunnen je informeren over de benodigde papieren en eventuele aanpassingen die nodig zijn om veilig en legaal op de weg te rijden.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.