Veilig de weg op: tips voor het kopen van een scooter helm

scooter helm kopen
19 mei 2023

Een scooter helm kopen is een belangrijke stap voor iedereen die van plan is om op een scooter te rijden. Een helm is niet alleen verplicht, maar ook essentieel voor je veiligheid op de weg. Er zijn echter zoveel verschillende soorten helmen beschikbaar dat het moeilijk kan zijn om de juiste te kiezen. In dit artikel geven we je enkele tips om ervoor te zorgen dat je de beste scooter helm koopt.

Ten eerste moet je weten welk type helm je nodig hebt. Er zijn drie hoofdtypen: de integraalhelm, de systeemhelm en de jethelm. De integraalhelm biedt de meeste bescherming, omdat deze het hele hoofd bedekt. De systeemhelm heeft een kinbeschermer die omhoog kan worden geklapt, waardoor het gemakkelijker wordt om te communiceren met anderen zonder je helm af te hoeven zetten. De jethelm biedt minder bescherming dan de andere twee typen, maar is lichter en comfortabeler om te dragen.

Ten tweede moet je letten op de maat van de helm. Een te grote of te kleine helm kan gevaarlijk zijn en biedt niet voldoende bescherming. Meet daarom altijd je hoofdomtrek voordat je een helm koopt en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant.

Ten derde moet je letten op het materiaal van de helm. Helmen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals polycarbonaat, glasvezel en carbon fiber. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van gewicht, duurzaamheid en prijs. Kies het materiaal dat het beste past bij jouw rijstijl en budget.

Tot slot moet je letten op de veiligheidskeurmerken van de helm. In Europa moeten helmen voldoen aan de ECE 22.05-norm om te worden verkocht. Controleer of de helm die je wilt kopen deze keurmerken heeft voordat je hem koopt.

Een scooter helm kopen kan een uitdagende taak zijn, maar door deze tips te volgen kun je ervoor zorgen dat je de juiste helm koopt voor jouw behoeften en veiligheid op de weg. Vergeet niet dat een goede helm niet alleen verplicht is, maar ook essentieel voor jouw veiligheid tijdens het rijden op een scooter.

 

6 Veelgestelde Vragen over het Kopen van een Scooterhelm

 1. Wat is de beste scooterhelm om te kopen?
 2. Waar kan ik een goedkope scooterhelm kopen?
 3. Wat zijn de verschillende soorten scooterhelmen?
 4. Welke maten van scooterhelmen zijn er beschikbaar?
 5. Hoe bepaal ik welke maat scooterhelm ik nodig heb?
 6. Welke veiligheidskenmerken hebben de verschillende types helmen?

Wat is de beste scooterhelm om te kopen?

Er is geen enkele helm die voor iedereen de beste keuze is, omdat dit afhankelijk is van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Er zijn echter enkele factoren waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van de beste scooterhelm voor jou.

Ten eerste moet je letten op de veiligheid van de helm. Kies een helm die voldoet aan de ECE 22.05-norm, die verplicht is in Europa. Dit garandeert dat de helm voldoet aan bepaalde veiligheidsnormen en biedt bescherming bij een val of ongeluk.

Ten tweede moet je letten op het type helm dat je wilt kopen. Er zijn drie hoofdtypen: integraalhelmen, systeemhelmen en jethelmen. Een integraalhelm biedt de meeste bescherming omdat deze het hele hoofd bedekt, terwijl een systeemhelm een kinbeschermer heeft die omhoog kan worden geklapt. Een jethelm biedt minder bescherming dan de andere twee typen, maar is lichter en comfortabeler om te dragen.

Ten derde moet je letten op het materiaal van de helm. Helmen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals polycarbonaat, glasvezel en carbon fiber. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van gewicht, duurzaamheid en prijs.

Ten slotte moet je letten op de pasvorm van de helm. Een goed passende helm is essentieel voor jouw veiligheid op de weg. Meet daarom altijd je hoofdomtrek voordat je een helm koopt en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant.

Kortom, de beste scooterhelm voor jou is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Kies een helm die voldoet aan de veiligheidsnormen, het juiste type en materiaal heeft dat past bij jouw rijstijl en budget, en een goede pasvorm heeft.

Waar kan ik een goedkope scooterhelm kopen?

Er zijn verschillende opties om een goedkope scooterhelm te kopen. Hieronder vind je enkele suggesties:

 1. Online winkels: Er zijn verschillende online winkels die scooterhelmen aanbieden tegen scherpe prijzen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Bol.com, Amazon, en Scooteronderdelenshop.com.
 2. Winkels met seizoensuitverkoop: Veel scooterwinkels hebben regelmatig seizoensuitverkoop waarbij ze helmen en andere accessoires tegen gereduceerde prijzen aanbieden.
 3. Tweedehands marktplaatsen: Je kunt ook tweedehands scooterhelmen vinden op online marktplaatsen zoals Marktplaats.nl of Facebook Marketplace. Let er wel op dat de helm nog in goede staat verkeert en dat deze voldoet aan de veiligheidsnormen.
 4. Discountwinkels: Discountwinkels zoals de Action of de Aldi bieden soms ook goedkope scooterhelmen aan tegen lage prijzen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs niet altijd het belangrijkste criterium zou moeten zijn bij het kiezen van een helm. Een goede helm moet altijd voldoen aan de veiligheidsnormen en passen bij jouw hoofdmaat en rijstijl. Het is dus altijd verstandig om eerst onderzoek te doen voordat je een goedkope helm koopt om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan jouw eisen op het gebied van veiligheid en comfort.

Wat zijn de verschillende soorten scooterhelmen?

Er zijn verschillende soorten scooterhelmen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten scooterhelmen:

 1. Integraalhelm: Dit is de meest beschermende helm, omdat deze het hele hoofd bedekt. Het biedt volledige bescherming voor je gezicht, kin en nek en is daarom ideaal voor lange afstanden of hoge snelheden.
 2. Systeemhelm: Dit type helm heeft een kinstuk dat omhoog kan worden geklapt, waardoor het gemakkelijker wordt om te communiceren met anderen zonder je helm af te hoeven zetten. Het biedt minder bescherming dan een integraalhelm, maar meer dan een jethelm.
 3. Jethelm: Dit type helm heeft geen kinbescherming en biedt minder bescherming dan de andere twee typen helmen. Het is echter lichter en comfortabeler om te dragen en daarom ideaal voor korte ritten in de stad.
 4. Crosshelm: Dit type helm is ontworpen voor off-road rijden en heeft een verlengde kinbeschermer die het gezicht beschermt tegen takken en stenen. Het heeft ook een vizier dat kan worden geopend of gesloten om zich aan te passen aan veranderende weersomstandigheden.
 5. Modulaire helm: Dit type helm combineert de eigenschappen van een integraal- en systeemhelm door middel van een beweegbaar kinstuk dat omhoog kan worden geklapt. Het biedt meer flexibiliteit dan een integraalhelm, maar minder bescherming dan een integraalhelm met het kinstuk omlaag.

Het is belangrijk om de juiste helm te kiezen op basis van jouw rijstijl en behoeften. Zorg ervoor dat de helm goed past en voldoet aan de veiligheidsnormen.

Welke maten van scooterhelmen zijn er beschikbaar?

Scooterhelmen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je de helm kunt vinden die het beste bij de grootte van je hoofd past. De meeste scooterhelmen zijn verkrijgbaar in de maten XS tot XXL, hoewel sommige merken ook kleinere of grotere maten aanbieden.

Om de juiste maat te kiezen, moet je eerst je hoofdomtrek meten. Dit kun je doen door een meetlint rond het breedste deel van je hoofd te leggen, net boven je wenkbrauwen en oren. Noteer deze meting in centimeters en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant om te bepalen welke maat het beste bij jouw hoofdomtrek past.

Hieronder vindt je een algemene maattabel voor scooterhelmen:

– XS: 53-54 cm

– S: 55-56 cm

– M: 57-58 cm

– L: 59-60 cm

– XL: 61-62 cm

– XXL: 63-64 cm

Het is belangrijk om erop te letten dat verschillende merken en modellen scooterhelmen mogelijk iets afwijken van deze standaardmaten. Daarom is het altijd raadzaam om de maattabel van de fabrikant te raadplegen voordat je een helm koopt.

Als je twijfelt tussen twee maten, kies dan voor de grotere maat. Een helm die te strak zit kan oncomfortabel zijn en kan zelfs gevaarlijk zijn als het niet goed past en niet voldoende bescherming biedt tijdens een valpartij of een ongeluk.

Hoe bepaal ik welke maat scooterhelm ik nodig heb?

Om de juiste maat scooterhelm te bepalen, moet je de omtrek van je hoofd meten. Gebruik hiervoor een meetlint en plaats deze ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en oren. Meet de omtrek van je hoofd op het breedste punt.

Als je geen meetlint hebt, kun je ook een touwtje of lint gebruiken om de omtrek van je hoofd te meten. Leg het touwtje of lint om je hoofd op dezelfde manier als het meetlint en markeer waar het touwtje of lint elkaar ontmoet. Meet vervolgens de lengte van het touwtje of lint met een liniaal.

Nadat je jouw hoofdomtrek hebt gemeten, kun je deze vergelijken met de maattabel van de fabrikant om te bepalen welke maat scooterhelm geschikt is voor jouw hoofdomtrek. Houd er rekening mee dat verschillende merken en modellen helmen mogelijk iets verschillende maten hebben, dus controleer altijd de specifieke maattabel voor de helm die je wilt kopen.

Het is belangrijk om te onthouden dat een goed passende helm essentieel is voor jouw veiligheid op de weg. Een helm die te groot of te klein is, biedt niet voldoende bescherming in geval van een ongeval. Zorg er dus voor dat je nauwkeurig jouw hoofdomtrek meet en kies altijd de juiste maat helm voor optimale veiligheid tijdens het rijden op een scooter.

Welke veiligheidskenmerken hebben de verschillende types helmen?

De verschillende typen helmen hebben allemaal hun eigen veiligheidskenmerken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kenmerken per type helm:

 1. Integraalhelm: De integraalhelm biedt de meeste bescherming omdat deze het hele hoofd bedekt. De helm heeft een stevige buitenschaal en een zachte binnenvoering die schokken absorbeert bij een val. Veel integraalhelmen hebben ook extra veiligheidsvoorzieningen zoals een dubbel D-sluiting, die ervoor zorgt dat de helm goed op zijn plaats blijft zitten.
 2. Systeemhelm: De systeemhelm heeft een kinbeschermer die omhoog kan worden geklapt, waardoor het gemakkelijker wordt om te communiceren met anderen zonder je helm af te hoeven zetten. Deze helmen bieden minder bescherming dan integraalhelmen, maar zijn nog steeds zeer veilig als ze voldoen aan de juiste veiligheidsnormen.
 3. Jethelm: De jethelm biedt minder bescherming dan de andere twee typen, omdat deze alleen het bovenste gedeelte van het hoofd bedekt en geen kinbeschermer heeft. Deze helmen zijn lichter en comfortabeler om te dragen, maar bieden minder bescherming dan integraal- of systeemhelmen.

Alle helmen moeten voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen om verkocht te mogen worden in Europa. De belangrijkste norm is ECE 22.05, die aangeeft dat de helm getest is op schokabsorptie, penetratiebestendigheid, kinriemsterkte en zichtbaarheid. Bij het kopen van een helm is het belangrijk om te controleren of deze voldoet aan deze normen.

Naast deze standaard veiligheidskenmerken hebben sommige helmen extra veiligheidsvoorzieningen, zoals een geïntegreerd zonnevizier, reflecterende elementen en ventilatieopeningen. Het is altijd aan te raden om te kiezen voor een helm met extra veiligheidskenmerken om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk beschermd bent tijdens het rijden op de scooter.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.