Een complete gids voor het kopen van helmen voor brommers en scooters

helmen brommers en scooters kopen
23 juni 2023

Helm is een van de belangrijkste accessoires bij het rijden op een brommer of scooter. Het biedt niet alleen bescherming voor je hoofd, maar het is ook wettelijk verplicht om er een te dragen tijdens het rijden. Als je van plan bent om een helm voor je brommer of scooter te kopen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste is het belangrijk om de juiste maat helm te kiezen. Een helm die te groot of te klein is, kan de bescherming verminderen en ongemak veroorzaken tijdens het rijden. Meet daarom altijd je hoofdomtrek op voordat je een helm koopt en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant.

Daarnaast is het type helm ook belangrijk. Er zijn verschillende soorten helmen beschikbaar, zoals integraalhelmen, jethelmen en systeemhelmen. Integraalhelmen bieden over het algemeen de beste bescherming omdat ze het hele hoofd bedekken, inclusief de kin. Jethelmen zijn meer geschikt voor stadsritten en bieden minder bescherming aan de kin. Systeemhelmen combineren eigenschappen van integraal- en jethelmen en kunnen worden geopend aan de voorkant.

Naast maat en type moet je ook letten op veiligheidskeurmerken bij het kopen van een helm. Kijk naar keurmerken zoals ECE 22.05 of Snell M2015 om er zeker van te zijn dat de helm voldoet aan internationale veiligheidsnormen.

Een andere factor om in overweging te nemen is het comfort van de helm. Let op de pasvorm, het gewicht en de ventilatie van de helm. Een goed passende helm die niet te zwaar is en voldoende ventilatie heeft, zorgt voor een comfortabele rijervaring.

Tot slot is het aan te raden om je budget in gedachten te houden bij het kopen van een helm. Helmen variëren in prijs, afhankelijk van het merk, het type en de extra functies. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen kwaliteit en prijs, zodat je een helm kunt kiezen die aan je behoeften voldoet zonder je budget te overschrijden.

Bij het kopen van een helm voor je brommer of scooter is veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Zorg ervoor dat je een helm kiest die goed past, voldoet aan veiligheidsnormen en comfortabel is om te dragen. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je met vertrouwen genieten van je ritten op de brommer of scooter.

 

9 Veelgestelde vragen over het kopen van helmen voor brommers en scooters in Nederland

 1. Wat is het verschil tussen een helm voor brommers en scooters?
 2. Welke helm is het beste om te kopen?
 3. Waar moet ik op letten bij het kopen van een helm?
 4. Hoe bepaal ik de juiste maat van mijn helm?
 5. Wat zijn de veiligheidsvoorschriften voor helmen in Nederland?
 6. Wat is de beste manier om mijn helm te onderhouden en schoon te houden?
 7. Welke materialen worden gebruikt voor helmen in Nederland?
 8. Kan ik online helmen kopen of moet ik naar een winkel gaan?
 9. Is er een certificeringssysteem voor helmen in Nederland?

Wat is het verschil tussen een helm voor brommers en scooters?

Het verschil tussen een helm voor brommers en scooters is voornamelijk te vinden in het type helm dat wordt gebruikt en de specifieke kenmerken die van toepassing zijn op elk voertuig.

Brommers en scooters vallen beide onder de categorie gemotoriseerde tweewielers, maar er zijn enkele verschillen in ontwerp en functionaliteit. Over het algemeen worden dezelfde soorten helmen gebruikt voor zowel brommers als scooters, maar er kunnen subtiele verschillen zijn.

Een integraalhelm is bijvoorbeeld geschikt voor zowel brommers als scooters. Dit type helm biedt volledige bescherming aan het hoofd, inclusief de kin. Het is ideaal voor langere afstanden of hogere snelheden, omdat het een goede aerodynamica heeft en windruis minimaliseert. Integraalhelmen bieden over het algemeen de hoogste mate van bescherming.

Jethelmen worden ook veel gebruikt bij zowel brommers als scooters. Deze helmen bedekken alleen de bovenkant van het hoofd en bieden geen bescherming aan de kin. Jethelmen zijn populair vanwege hun lichtgewicht ontwerp en luchtige gevoel tijdens warme dagen. Ze zijn meestal geschikter voor stadsritten op lagere snelheden.

Daarnaast kunnen systeemhelmen een optie zijn voor zowel brommers als scooters. Deze helmen combineren eigenschappen van integraal- en jethelmen. Ze hebben een kinstuk dat omhoog kan worden geklapt, waardoor je kunt schakelen tussen een gesloten integraalhelm en een open jethelm. Systeemhelmen bieden flexibiliteit en zijn geschikt voor verschillende rijomstandigheden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat ongeacht het type helm dat je kiest, het essentieel is om ervoor te zorgen dat de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en goed past op je hoofd. Het dragen van een goedgekeurde en goed passende helm is van cruciaal belang voor je veiligheid tijdens het rijden op zowel brommers als scooters.

Welke helm is het beste om te kopen?

Bij het kiezen van de beste helm om te kopen, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Het is belangrijk om te begrijpen dat de “beste” helm voor iedereen anders kan zijn, omdat het afhangt van persoonlijke voorkeuren, rijstijl en behoeften. Hier zijn enkele punten om te overwegen bij het selecteren van een helm:

 1. Veiligheid: Kies altijd een helm die voldoet aan internationale veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05 of Snell M2015. Controleer ook of de helm een goede pasvorm heeft en stevig op je hoofd zit.
 2. Type helm: Er zijn verschillende soorten helmen beschikbaar, zoals integraalhelmen, jethelmen en systeemhelmen. Integraalhelmen bieden over het algemeen de beste bescherming omdat ze het hele hoofd bedekken, inclusief de kin. Jethelmen zijn meer geschikt voor stadsritten en bieden minder bescherming aan de kin. Systeemhelmen combineren eigenschappen van integraal- en jethelmen en kunnen worden geopend aan de voorkant.
 3. Comfort: Let op de pasvorm, het gewicht en de ventilatie van de helm. Een goed passende helm die niet te zwaar is en voldoende ventilatie heeft, zorgt voor een comfortabele rijervaring.
 4. Extra functies: Sommige helmen hebben extra functies zoals ingebouwde zonnevizieren, pinlock-systemen tegen beslaan of Bluetooth-connectiviteit voor communicatie met andere rijders. Overweeg welke extra functies voor jou belangrijk zijn en of je bereid bent om daarvoor extra te betalen.
 5. Budget: Bepaal je budget voordat je op zoek gaat naar een helm. Helmen variëren in prijs, afhankelijk van het merk, het type en de extra functies. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen kwaliteit en prijs, zodat je een helm kunt kiezen die aan je behoeften voldoet zonder je budget te overschrijden.

Het is raadzaam om verschillende helmen uit te proberen voordat je er een koopt. Dit geeft je de mogelijkheid om de pasvorm, het comfort en de functies van elke helm te beoordelen. Vergeet niet dat veiligheid altijd de hoogste prioriteit moet hebben bij het kiezen van een helm.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een helm?

Bij het kopen van een helm zijn er verschillende belangrijke factoren waar je op moet letten. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 1. Pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel voor de veiligheid en het comfort van de helm. Meet je hoofdomtrek op en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant om de juiste maat te vinden. De helm moet stevig op je hoofd zitten zonder te strak of te los te zitten.
 2. Veiligheidscertificering: Controleer of de helm voldoet aan internationale veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05 in Europa of DOT in de Verenigde Staten. Deze certificeringen garanderen dat de helm is getest en goedgekeurd volgens specifieke veiligheidseisen.
 3. Type helm: Er zijn verschillende soorten helmen beschikbaar, zoals integraalhelmen, jethelmen en systeemhelmen. Elk type biedt verschillende beschermingsniveaus en functies, dus kies een helm die past bij jouw rijstijl en behoeften.
 4. Materiaal: Helmen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals polycarbonaat, glasvezel of carbon. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen op het gebied van gewicht, sterkte en prijsklasse. Kies een materiaal dat past bij jouw voorkeuren en budget.
 5. Ventilatie: Goede ventilatie is belangrijk om oververhitting tijdens het rijden te voorkomen. Zorg ervoor dat de helm voldoende ventilatieopeningen heeft om de luchtstroom te bevorderen en je hoofd koel te houden.
 6. Gewicht: Een lichte helm zorgt voor meer comfort tijdens lange ritten. Probeer verschillende helmen uit en kies er een die comfortabel aanvoelt op je hoofd zonder dat het gewicht te zwaar is.
 7. Vizier: Controleer of de helm is uitgerust met een helder en krasbestendig vizier. Een goed vizier biedt een duidelijk zicht en beschermt je ogen tegen wind, stof en insecten.
 8. Extra functies: Sommige helmen hebben extra functies, zoals ingebouwde zonnevizieren, Bluetooth-connectiviteit of verwijderbare voeringen. Overweeg welke extra functies voor jou belangrijk zijn en kies dienovereenkomstig.
 9. Budget: Stel een budget vast voordat je gaat winkelen en zoek naar helmen binnen dat budget. Er zijn helmen beschikbaar in verschillende prijsklassen, dus je kunt een goede helm vinden die past bij jouw financiële mogelijkheden.

Onthoud altijd dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft bij het kopen van een helm. Kies een helm die voldoet aan de veiligheidsnormen, goed past en comfortabel is om te dragen tijdens je ritten op de brommer of scooter.

Hoe bepaal ik de juiste maat van mijn helm?

Het bepalen van de juiste maat voor je helm is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed past en de nodige bescherming biedt. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om de juiste maat te bepalen:

 1. Meet je hoofdomtrek: Gebruik een flexibel meetlint om de omtrek van je hoofd te meten. Plaats het meetlint ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en meet rondom het breedste gedeelte van je hoofd.
 2. Vergelijk met maattabel: Raadpleeg de maattabel van de helmfabrikant. Elke fabrikant heeft zijn eigen maattabel, dus zorg ervoor dat je die specifieke tabel gebruikt. Zoek naar de maat die overeenkomt met jouw hoofdomtrek.
 3. Pas verschillende helmen: Het is altijd aan te raden om verschillende helmen in dezelfde maat te passen voordat je er een koopt. Elk merk en model kan iets anders passen, zelfs als ze dezelfde maat hebben. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit zonder ongemakkelijke drukpunten.
 4. Controleer pasvorm: Controleer of de helm goed past door een paar bewegingen te maken terwijl je hem draagt. Schud je hoofd voorzichtig van links naar rechts en van boven naar beneden om er zeker van te zijn dat de helm niet los zit of verschuift.

Houd er rekening mee dat helmen na verloop van tijd kunnen uitzetten en zich aanpassen aan de vorm van je hoofd. Het is dus belangrijk om een helm te kiezen die aanvankelijk iets strak zit, maar niet oncomfortabel is. Als de helm na enige tijd dragen nog steeds te strak of ongemakkelijk aanvoelt, overweeg dan een andere maat of pasvorm.

Het is cruciaal om de juiste maat helm te dragen voor optimale veiligheid en bescherming tijdens het rijden op een brommer of scooter. Neem de tijd om je hoofdomtrek nauwkeurig te meten en verschillende helmen te passen voordat je er een aanschaft.

Wat zijn de veiligheidsvoorschriften voor helmen in Nederland?

In Nederland moeten helmen voldoen aan specifieke veiligheidsvoorschriften. Hier zijn de belangrijkste veiligheidsvoorschriften voor helmen in Nederland:

 1. ECE-keurmerk: Helmen die in Nederland worden verkocht, moeten voldoen aan het ECE-keurmerk (Economic Commission for Europe). Het ECE-keurmerk is een internationale standaard voor helmen en garandeert dat de helm voldoet aan bepaalde veiligheidseisen.
 2. Typegoedkeuring: Helmen moeten een typegoedkeuring hebben om te worden verkocht en gebruikt op de openbare weg in Nederland. Dit betekent dat ze zijn getest en goedgekeurd door een erkende keuringsinstantie.
 3. Kinband: De helm moet zijn uitgerust met een stevige kinband die correct kan worden vastgemaakt. Dit zorgt ervoor dat de helm stevig op het hoofd blijft zitten tijdens het rijden en biedt extra bescherming.
 4. Buitenschaal: De buitenschaal van de helm moet sterk en slagvast zijn om impact te absorberen bij een val of botsing.
 5. Binnenvoering: De binnenvoering van de helm moet schokabsorberend materiaal bevatten om het hoofd te beschermen tegen impact.
 6. Bevestigingssysteem: Het bevestigingssysteem van de helm, zoals een snelsluiting of dubbel-D-sluiting, moet stevig en betrouwbaar zijn om ervoor te zorgen dat de helm goed op het hoofd blijft zitten.
 7. Gewicht: Het gewicht van de helm moet redelijk zijn, zodat het comfortabel is om te dragen tijdens het rijden.

Het is belangrijk om te vermelden dat de specifieke veiligheidsvoorschriften kunnen variëren afhankelijk van het type helm (bijv. integraalhelm, jethelm) en de toepassing (bijv. motorrijden, brommeren). Het wordt aanbevolen om altijd een helm te kopen die voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften en normen.

Wat is de beste manier om mijn helm te onderhouden en schoon te houden?

Het regelmatig onderhouden en schoonmaken van je helm is essentieel om de levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft functioneren. Hier zijn enkele tips om je helm goed te onderhouden en schoon te houden:

 1. Verwijderbare voering: Veel helmen hebben verwijderbare en wasbare voeringen. Volg de instructies van de fabrikant om de voering veilig te verwijderen. Was ze met de hand of in de machine volgens de aanbevolen temperatuur en gebruik een mild wasmiddel. Laat ze volledig drogen voordat je ze weer in de helm plaatst.
 2. Buitenkant reinigen: Gebruik een zachte doek, mild sopje en lauw water om het buitendeel van je helm schoon te maken. Vermijd agressieve chemicaliën of oplosmiddelen, omdat deze het materiaal kunnen beschadigen. Gebruik geen schurende materialen, zoals schuursponsjes, om krassen te voorkomen.
 3. Vizier reinigen: Het vizier van je helm kan na verloop van tijd vuil worden door insecten, stof en andere vervuiling. Maak het vizier schoon met een zachte doek of speciale vizierreiniger die geschikt is voor helmvizieren. Veeg voorzichtig af zonder te veel druk uit te oefenen om krassen te voorkomen.
 4. Ventilatieopeningen: Controleer regelmatig of de ventilatieopeningen van je helm niet verstopt zijn door vuil of insectenresten. Gebruik een zachte borstel of perslucht om ze schoon te maken en zorg ervoor dat de luchtstroom niet belemmerd wordt.
 5. Bewaar de helm op een geschikte plaats: Berg je helm op een koele, droge plaats op, weg van direct zonlicht en extreme temperaturen. Vermijd het ophangen van je helm aan het stuur of andere objecten, omdat dit de vorm kan veranderen en schade kan veroorzaken.
 6. Controleer regelmatig: Controleer je helm regelmatig op tekenen van slijtage, beschadigingen of losse onderdelen. Als je merkt dat er iets mis is, raadpleeg dan de handleiding van de fabrikant of neem contact op met een professionele winkel voor advies.

Door regelmatig onderhoud en reiniging kun je ervoor zorgen dat je helm in goede staat blijft en optimale bescherming biedt tijdens het rijden. Volg altijd de specifieke instructies van de fabrikant voor het beste resultaat.

Welke materialen worden gebruikt voor helmen in Nederland?

Helmen worden in Nederland gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van het type helm en het beoogde gebruik. De meest voorkomende materialen die worden gebruikt voor helmen zijn:

Polycarbonaat: Dit is een lichtgewicht kunststof materiaal dat veel wordt gebruikt voor het vervaardigen van helmschalen. Het biedt goede stootvastheid en is relatief betaalbaar.

Glasvezel: Helmen gemaakt van glasvezel zijn sterker en lichter dan polycarbonaat helmen. Ze bieden een hogere mate van bescherming en zijn populair bij motorrijders die op zoek zijn naar een premium helm.

Kevlar: Kevlar is een zeer sterke synthetische vezel die wordt gebruikt in sommige high-end helmen. Het biedt uitstekende schokabsorptie en is bestand tegen penetratie.

Carbonvezel: Carbonvezel is een extreem lichtgewicht en sterk materiaal dat vaak wordt gebruikt in high-end helmen. Helmen gemaakt van carbonvezel bieden optimale bescherming bij impact en zijn geliefd bij professionele motorrijders.

Naast het materiaal van de buitenschaal, hebben helmen ook een binnenvoering die meestal bestaat uit comfortabele en absorberende materialen zoals EPS (geëxpandeerd polystyreen) schuim of vergelijkbare materialen om de impactenergie te absorberen.

Het is belangrijk op te merken dat alle helmen die in Nederland worden verkocht moeten voldoen aan specifieke veiligheidsnormen, zoals ECE 22.

Deze normen stellen eisen aan de bescherming, constructie en materialen van de helm om ervoor te zorgen dat ze een bepaald niveau van veiligheid bieden.

Bij het kopen van een helm is het raadzaam om te kijken naar het type materiaal waarvan de helm is gemaakt, omdat dit invloed kan hebben op de bescherming en het comfort dat de helm biedt. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede pasvorm en regelmatig onderhoud van de helm, ongeacht het materiaal waaruit deze is vervaardigd.

Kan ik online helmen kopen of moet ik naar een winkel gaan?

Het is mogelijk om helmen online te kopen, maar het is ook aan te raden om naar een fysieke winkel te gaan. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus het hangt af van je persoonlijke voorkeur en situatie.

Online winkelen biedt gemak en een breed scala aan keuzes. Je kunt verschillende merken, modellen en prijzen vergelijken zonder je huis te verlaten. Bovendien zijn er vaak klantbeoordelingen beschikbaar om je te helpen bij je beslissing. Het nadeel is echter dat je de helm niet kunt passen voordat je hem koopt. Hoewel er maattabellen beschikbaar zijn, kan het lastig zijn om de juiste pasvorm te bepalen zonder het daadwerkelijk te proberen.

Daarom kan het nuttig zijn om naar een fysieke winkel te gaan. In een winkel kun je verschillende helmen passen en ervaren hoe ze op je hoofd zitten. Dit helpt bij het vinden van de juiste maat en pasvorm die comfortabel aanvoelt. Bovendien kunnen ervaren medewerkers in de winkel je adviseren over welk type helm het meest geschikt is voor jouw behoeften.

Als je besluit om online een helm te kopen, zorg er dan voor dat je de retourvoorwaarden van de verkoper controleert. Dit geeft je de mogelijkheid om de helm terug te sturen of om te ruilen als deze niet goed past of niet aan je verwachtingen voldoet.

Kortom, beide opties hebben hun voordelen. Als je graag verschillende opties wilt vergelijken en de tijd hebt om te wachten op verzending, dan is online winkelen een goede keuze. Als je echter de voorkeur geeft aan het passen van helmen voordat je ze koopt en persoonlijk advies wilt ontvangen, dan is het raadzaam om naar een fysieke winkel te gaan.

Is er een certificeringssysteem voor helmen in Nederland?

Ja, er is een certificeringssysteem voor helmen in Nederland. Het Nederlandse certificeringssysteem is gebaseerd op de Europese veiligheidsnorm ECE 22.05. Deze norm stelt de minimale veiligheidseisen vast waaraan helmen moeten voldoen om op de Europese markt te worden verkocht.

Helmen die voldoen aan de ECE 22.05-norm hebben een keurmerk met het ECE-label, gevolgd door een cijfer dat het land van goedkeuring aangeeft. In Nederland wordt het keurmerk aangeduid met “ECE-keurmerk 22.05”. Dit label geeft aan dat de helm is getest en goedgekeurd volgens de Europese normen voor veiligheid en bescherming.

Het ECE-keurmerk betekent dat de helm is getest op verschillende aspecten, zoals schokabsorptie, kinbandbevestiging en zichtbaarheid. Helmen die niet voldoen aan deze norm mogen niet worden verkocht als motorhelm in Nederland.

Het is belangrijk om bij het kopen van een helm altijd te controleren of deze het ECE-keurmerk 22.05 heeft. Dit geeft je de zekerheid dat de helm voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen en betrouwbare bescherming biedt tijdens het rijden op een brommer of scooter.

Naast het ECE-keurmerk kunnen sommige helmen ook extra certificeringen hebben, zoals Snell of DOT (Department of Transportation). Deze certificeringen zijn optioneel en kunnen aangeven dat de helm aan bijkomende veiligheidsnormen voldoet.

Het is altijd aan te raden om een helm te kopen die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je een helm draagt die is ontworpen en getest om je hoofd optimaal te beschermen bij het rijden op een brommer of scooter.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.