Stap over op duurzaamheid en bespaar geld: Tips voor het kopen van een elektrische scooter

elektrische scooter kopen
11 mei 2023

Elektrische scooters zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit is niet alleen te danken aan het feit dat ze milieuvriendelijker zijn dan benzinescooters, maar ook omdat ze stiller en goedkoper in gebruik zijn. Als je overweegt om een elektrische scooter te kopen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat elektrische scooters duurder zijn in aanschaf dan benzinescooters. Dit komt doordat de technologie nog relatief nieuw is en de productie nog niet op grote schaal plaatsvindt. Het goede nieuws is echter dat je op de lange termijn geld kunt besparen door te kiezen voor een elektrische scooter. De kosten voor het opladen van de accu zijn namelijk veel lager dan de kosten voor benzine.

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kopen van een elektrische scooter is de actieradius. Dit is de afstand die je kunt afleggen op een volle accu. De actieradius verschilt per model en hangt onder andere af van het gewicht van de scooter, de snelheid waarmee je rijdt en de weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de specificaties van verschillende modellen en te bepalen welke actieradius bij jouw gebruik past.

Daarnaast is het verstandig om na te denken over waar je jouw elektrische scooter gaat opladen. Thuis opladen kan natuurlijk, maar als je onderweg bent heb je hier niets aan. Gelukkig zijn er steeds meer openbare oplaadpunten beschikbaar. Het is verstandig om vooraf te onderzoeken waar deze punten zich bevinden en of deze geschikt zijn voor jouw type scooter.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de veiligheid van de scooter. Net als bij benzinescooters moet een elektrische scooter voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Zo moet de scooter bijvoorbeeld voorzien zijn van goede remmen, verlichting en reflectoren. Daarnaast is het dragen van een helm verplicht.

Als je bovenstaande zaken in overweging neemt, kun je met een gerust hart een elektrische scooter kopen. Het is een milieuvriendelijk, stil en goedkoop alternatief voor de benzinescooter. Bovendien zijn er steeds meer modellen beschikbaar in verschillende prijsklassen, waardoor er voor iedereen wel een geschikt model te vinden is.

 

7 Veelgestelde Vragen over het Kopen van een Elektrische Scooter

 1. Wat is de beste elektrische scooter om te kopen?
 2. Welke merken en modellen zijn er beschikbaar?
 3. Hoeveel kost een elektrische scooter?
 4. Waar kan ik een elektrische scooter kopen?
 5. Wat zijn de voordelen van het rijden op een elektrische scooter?
 6. Zijn er specifieke regels voor het gebruik van een elektrische scooter in Nederland?
 7. Wat is de maximale snelheid van een elektrische scooter?

Wat is de beste elektrische scooter om te kopen?

Het is lastig om één specifieke elektrische scooter aan te wijzen als de beste, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals jouw persoonlijke voorkeuren en het doel waarvoor je de scooter wilt gebruiken. Wel zijn er een aantal populaire modellen die goed bekend staan en waar veel positieve reviews over te vinden zijn.

Een van deze populaire modellen is de NIU NQi GT. Deze scooter heeft een actieradius van 70 tot 100 kilometer en haalt een topsnelheid van 45 km/u. De NIU NQi GT heeft daarnaast een strak design en is voorzien van handige functies, zoals een app waarmee je de status van de accu kunt checken.

Een andere populaire elektrische scooter is de E-Twow Booster V2. Deze lichtgewicht scooter heeft een actieradius van ongeveer 30 kilometer en haalt een topsnelheid van 25 km/u. De E-Twow Booster V2 is compact en inklapbaar, waardoor hij makkelijk mee te nemen is in het openbaar vervoer of op te bergen in kleine ruimtes.

Ook de Xiaomi M365 Pro wordt veel gekozen als elektrische scooter. Deze scooter heeft een actieradius van ongeveer 45 kilometer en haalt een topsnelheid van 25 km/u. De Xiaomi M365 Pro heeft daarnaast grote luchtbanden voor extra comfort tijdens het rijden.

Tot slot noemen we nog de unu Scooter, die gepersonaliseerd kan worden met verschillende kleuren en accessoires. Deze scooter heeft een actieradius van ongeveer 50 kilometer en haalt ook een topsnelheid van 25 km/u. De unu Scooter heeft een modern design en is voorzien van handige functies, zoals een afneembare accu.

Het is belangrijk om te bedenken welke aspecten voor jou het belangrijkst zijn bij het kiezen van een elektrische scooter, zoals de actieradius, de snelheid en het design. Door verschillende modellen te vergelijken en reviews te lezen kun je uiteindelijk de scooter vinden die het beste bij jou past.

Welke merken en modellen zijn er beschikbaar?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende merken en modellen van elektrische scooters beschikbaar. Hieronder vind je een aantal bekende merken en populaire modellen:

 1. NIU: Dit is een Chinees merk dat zich richt op het ontwerpen en produceren van hoogwaardige elektrische scooters. De NIU M+ en de NIU NQi Series zijn populaire modellen.
 2. Vespa Elettrica: Dit is de elektrische variant van de iconische Vespa scooter. De Vespa Elettrica heeft een elegante uitstraling en is voorzien van moderne technologie.
 3. Super Soco: Dit is een Europees merk dat zich richt op het ontwerpen en produceren van betaalbare elektrische scooters. De Super Soco CUx en de Super Soco TC Max zijn populaire modellen.
 4. Govecs: Dit Duitse merk produceert hoogwaardige elektrische scooters voor zowel particulieren als bedrijven. De Govecs GO! T2.4 is een populair model.
 5. Askoll eS3: Dit Italiaanse merk heeft verschillende modellen, waaronder de Askoll eS3 die beschikt over een krachtige motor en een groot bereik.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van merken en modellen die momenteel op de markt zijn. Het aanbod groeit echter snel, dus er is altijd wel een geschikt model te vinden dat past bij jouw wensen, budget en rijstijl!

Hoeveel kost een elektrische scooter?

De prijs van een elektrische scooter kan variëren afhankelijk van het merk, model en de specificaties. Over het algemeen zijn elektrische scooters duurder in aanschaf dan benzinescooters. De prijs van een instapmodel elektrische scooter begint bij ongeveer €1.500 en kan oplopen tot meer dan €5.000 voor geavanceerde modellen met een grotere actieradius, snellere oplaadtijden en andere extra functies.

Naast de aanschafprijs moet je ook rekening houden met de kosten voor onderhoud, reparaties en verzekering. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je berekening bij het bepalen of een elektrische scooter binnen je budget past.

Hoewel de aanschafprijs hoger is dan die van benzinescooters, zijn er wel besparingen op de lange termijn mogelijk door lagere brandstofkosten en minder onderhoudskosten. Daarnaast zijn er in sommige landen subsidies beschikbaar voor de aankoop van een elektrische scooter, waardoor de kosten lager kunnen uitvallen.

Het is dus verstandig om goed onderzoek te doen naar verschillende modellen en hun specificaties voordat je overgaat tot aankoop. Zo kun je bepalen welke opties het beste passen bij jouw behoeften en budget.

Waar kan ik een elektrische scooter kopen?

Er zijn verschillende winkels en webshops waar je een elektrische scooter kunt kopen. Hieronder vind je een aantal opties:

 1. Scooterstore.nl: Deze webshop biedt een groot assortiment aan elektrische scooters van verschillende merken en in verschillende prijsklassen.
 2. Qwic.nl: Qwic is een bekend merk op het gebied van elektrische fietsen en heeft ook een aantal modellen elektrische scooters in het assortiment.
 3. Felyx.nl: Felyx is een aanbieder van deelbare elektrische scooters in verschillende steden in Nederland, maar je kunt ook een eigen scooter aanschaffen via hun website.
 4. Fastfuriousscooters.nl: Deze webshop biedt naast benzinescooters ook een aantal modellen elektrische scooters aan.
 5. Ecooter.nl: Ecooter is gespecialiseerd in elektrische scooters en biedt diverse modellen aan, van sportieve tot retro-uitvoeringen.

Het is verstandig om vooraf goed te kijken naar de specificaties en prijzen van verschillende modellen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw wensen en budget. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de service die wordt geboden, zoals garantievoorwaarden en onderhoudsmogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van het rijden op een elektrische scooter?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het rijden op een elektrische scooter. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen op een rij:

 1. Milieuvriendelijk: Elektrische scooters stoten geen schadelijke stoffen uit, zoals CO2 en fijnstof. Hierdoor dragen ze bij aan een beter milieu en verminderen ze de luchtvervuiling.
 2. Goedkoop in gebruik: Het opladen van een elektrische scooter is veel goedkoper dan tanken bij een benzinepomp. Bovendien zijn er steeds meer openbare oplaadpunten beschikbaar, waardoor je niet afhankelijk bent van thuis opladen.
 3. Stil: Elektrische scooters maken veel minder geluid dan benzinescooters, waardoor ze minder overlast veroorzaken voor omwonenden.
 4. Comfortabel: Elektrische scooters zijn over het algemeen comfortabeler dan benzinescooters omdat ze minder trillen en schokken.
 5. Makkelijk in onderhoud: Elektrische scooters hebben minder onderdelen dan benzinescooters, waardoor er minder slijtage en onderhoud nodig is.
 6. Sneller optrekken: Elektrische scooters hebben vaak een directe aandrijving, waardoor ze sneller optrekken dan benzinescooters.
 7. Geen emissieregels: In sommige steden gelden emissieregels voor benzinescooters, waardoor je beperkt wordt in waar je kunt rijden. Met een elektrische scooter heb je hier geen last van omdat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten.

Kortom, het rijden op een elektrische scooter heeft veel voordelen ten opzichte van een benzinescooter. Het is milieuvriendelijker, goedkoper in gebruik en comfortabeler. Daarnaast zijn er steeds meer modellen beschikbaar, waardoor er voor iedereen wel een geschikte elektrische scooter te vinden is.

Zijn er specifieke regels voor het gebruik van een elektrische scooter in Nederland?

Ja, er zijn specifieke regels voor het gebruik van een elektrische scooter in Nederland. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regels:

 1. Leeftijd: Om een elektrische scooter te mogen besturen moet je minimaal 16 jaar oud zijn.
 2. Rijbewijs: Voor het besturen van een elektrische scooter heb je een rijbewijs AM nodig. Dit is hetzelfde rijbewijs dat nodig is voor bromfietsen en snorfietsen.
 3. Verzekering: Het is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor de elektrische scooter. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die je met de scooter aan anderen toebrengt.
 4. Helm: Het dragen van een helm is verplicht bij het rijden op een elektrische scooter.
 5. Maximumsnelheid: De maximumsnelheid voor elektrische scooters op de openbare weg is 25 kilometer per uur.
 6. Verlichting en reflectoren: Een elektrische scooter moet voorzien zijn van goede verlichting en reflectoren, zodat je goed zichtbaar bent in het donker.
 7. Oplaadpunten: Het is toegestaan om de accu van de elektrische scooter op te laden bij openbare oplaadpunten, mits deze geschikt zijn voor jouw type scooter.
 8. Parkeren: Elektrische scooters moeten worden geparkeerd op dezelfde plaatsen als bromfietsen en snorfietsen.

Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes of zelfs tot inbeslagname van de elektrische scooter. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en deze na te leven.

Wat is de maximale snelheid van een elektrische scooter?

De maximale snelheid van een elektrische scooter hangt af van het model en de specificaties. In Nederland is de wettelijke maximumsnelheid voor elektrische scooters op de openbare weg 25 kilometer per uur. Dit betekent dat als je een elektrische scooter koopt die is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg, deze niet harder mag rijden dan 25 km/uur.

Er zijn echter ook elektrische scooters verkrijgbaar die sneller kunnen rijden dan 25 km/uur. Deze worden vaak aangeduid als speed pedelecs of high speed e-bikes en hebben een maximale snelheid van 45 km/uur. Deze scooters zijn echter niet toegestaan op fietspaden en moeten altijd op de rijbaan rijden.

Het is belangrijk om te weten dat als je een elektrische scooter koopt die sneller kan dan 25 km/uur, je deze niet zomaar mag gebruiken op de openbare weg. Je hebt hiervoor namelijk een speciaal rijbewijs nodig en moet de scooter laten registreren bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Daarnaast moet je verplicht een helm dragen en ben je verplicht om WA-verzekerd te zijn.

Kortom, als je op zoek bent naar een elektrische scooter voor gebruik op de openbare weg, dan is het belangrijk om te kijken naar modellen die voldoen aan de wettelijke maximumsnelheid van 25 km/uur. Als je een snellere variant wilt gebruiken, dan moet je rekening houden met extra regels en wetgeving.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.