Scooter helm bestellen: Waar moet je op letten?

26 juni 2023

Een scooterhelm bestellen is een belangrijke stap voor iedereen die veilig en comfortabel wil rijden op een scooter. Een helm is niet alleen verplicht, maar ook essentieel voor de bescherming van je hoofd bij een ongeluk. Maar waar moet je op letten bij het bestellen van een scooterhelm?

Allereerst moet je de juiste maat helm kiezen. Dit kun je doen door de omtrek van je hoofd te meten en deze te vergelijken met de maattabel van de helm die je wilt bestellen. Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je hoofd, maar niet te strak zit. Een te strakke helm kan namelijk hoofdpijn veroorzaken en een te losse helm biedt niet voldoende bescherming.

Naast de maat is het ook belangrijk om te kijken naar het type helm dat je wilt bestellen. Er zijn verschillende soorten helmen beschikbaar, zoals integraalhelmen, jethelmen en systeemhelmen. Integraalhelmen bieden over het algemeen de beste bescherming, terwijl jethelmen meer comfort bieden tijdens warme dagen. Systeemhelmen zijn handig omdat ze zowel als integraalhelm als jethelm gebruikt kunnen worden.

Ook het materiaal en gewicht van de helm zijn belangrijk om rekening mee te houden. Helmen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals carbon of kevlar zijn over het algemeen lichter en bieden betere bescherming dan helmen gemaakt van goedkopere materialen.

Als laatste is het aan te raden om reviews en ervaringen van andere gebruikers te lezen voordat je een scooterhelm bestelt. Zo kun je een beter beeld krijgen van de kwaliteit en pasvorm van de helm.

Al met al is het bestellen van een scooterhelm een belangrijke beslissing die niet licht genomen moet worden. Door goed te kijken naar de maat, het type helm, materiaal en gewicht en ervaringen van andere gebruikers, kun je ervoor zorgen dat je veilig en comfortabel kunt rijden op je scooter.

 

7 veelgestelde vragen over het bestellen van een scooterhelm

 1. Waar kan ik een scooterhelm bestellen?
 2. Welke maten van scooterhelmen zijn er beschikbaar?
 3. Wat is de prijs van een scooterhelm?
 4. Wat voor soort materialen worden gebruikt bij het maken van scooterhelmen?
 5. Welke veiligheidskenmerken hebben scooterhelmen?
 6. Hoe bepaal ik welke maat helm ik nodig heb?
 7. Zijn er speciale kortingen of aanbiedingen voor scooterhelmen beschikbaar?

Waar kan ik een scooterhelm bestellen?

Er zijn verschillende opties om een scooterhelm te bestellen. Hieronder volgen enkele suggesties:

 1. Online winkels: Er zijn tal van online winkels die scooterhelmen aanbieden, zoals Bol.com, Coolblue en Scooteronderdelenshop.com. Hier kun je gemakkelijk verschillende modellen vergelijken, reviews lezen en de helm bestellen die het beste bij jou past.
 2. Fysieke winkels: Als je liever een helm wilt passen voordat je hem koopt, kun je terecht bij fysieke winkels zoals MotoPort, Halfords of Decathlon. Hier kun je verschillende helmen passen en advies krijgen van deskundigen.
 3. Tweedehands: Als je op zoek bent naar een goedkopere optie, kun je overwegen om een tweedehands scooterhelm te kopen via websites als Marktplaats of Facebook Marketplace. Let er wel op dat de helm nog in goede staat verkeert en geen beschadigingen heeft.

Ongeacht waar je besluit om een scooterhelm te bestellen, zorg ervoor dat je de juiste maat kiest en let op de veiligheidscertificaten van de helm. Een goede scooterhelm kan het verschil maken tussen veilig thuiskomen na een ritje op de scooter of betrokken raken bij een ongeluk met ernstige gevolgen.

Welke maten van scooterhelmen zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende maten van scooterhelmen beschikbaar, zodat je altijd een helm kunt vinden die goed past op jouw hoofd. De maten van scooterhelmen worden meestal aangeduid in centimeters en zijn gebaseerd op de omtrek van je hoofd.

De meest voorkomende maten van scooterhelmen zijn XS, S, M, L, XL en XXL. Hieronder vind je een overzicht van de bijbehorende omtrekmaten:

– XS: 53-54 cm

– S: 55-56 cm

– M: 57-58 cm

– L: 59-60 cm

– XL: 61-62 cm

– XXL: 63-64 cm

Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen bij het kopen van een scooterhelm. Een te kleine helm kan oncomfortabel zijn en hoofdpijn veroorzaken, terwijl een te grote helm niet voldoende bescherming biedt bij een ongeluk. Meet daarom altijd de omtrek van je hoofd voordat je een helm koopt en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant.

Let er ook op dat verschillende merken en modellen helmen soms iets anders kunnen uitvallen qua maatvoering. Het is daarom aan te raden om altijd even te passen of reviews te lezen voordat je een helm bestelt. Zo weet je zeker dat je de juiste maat hebt voor optimaal comfort en veiligheid tijdens het rijden op jouw scooter.

Wat is de prijs van een scooterhelm?

De prijs van een scooterhelm kan variëren afhankelijk van het merk, type en de kwaliteit van de helm. Over het algemeen kun je een scooterhelm vinden tussen de €50 en €500.

Een eenvoudige jethelm of een basis integraalhelm kan al verkrijgbaar zijn voor ongeveer €50 tot €100. Deze helmen bieden vaak minder extra functies en bescherming dan duurdere helmen.

Als je op zoek bent naar meer geavanceerde functies zoals een zonnevizier, betere ventilatie of aerodynamica, dan kun je verwachten dat de prijs stijgt tot ongeveer €200 tot €400.

Voor high-end helmen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals carbon of kevlar kun je verwachten dat de prijs nog hoger ligt, vaak rond de €500 of meer.

Het is belangrijk om te onthouden dat het kopen van een goedkope helm niet noodzakelijkerwijs betekent dat je bespaart op kosten. Het is belangrijk om te investeren in een kwalitatieve helm die voldoet aan jouw eisen en veiligheidsnormen. Een goede helm biedt immers bescherming voor jouw hoofd bij een ongeluk en kan dus levens redden.

Wat voor soort materialen worden gebruikt bij het maken van scooterhelmen?

Er zijn verschillende soorten materialen die worden gebruikt bij het maken van scooterhelmen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende materialen:

 1. Polycarbonaat: Dit is een licht en duurzaam plastic materiaal dat vaak wordt gebruikt voor de buitenschaal van helmen. Polycarbonaat is relatief goedkoop en biedt goede bescherming tegen impact.
 2. Glasvezel: Dit materiaal is licht en sterk en wordt vaak gebruikt bij het maken van helmen met een hoge beschermingsgraad, zoals integraalhelmen. Glasvezel heeft als voordeel dat het minder gevoelig is voor veroudering dan andere materialen.
 3. Carbon: Carbon is een zeer sterk en licht materiaal dat vaak wordt gebruikt bij high-end helmen. Het biedt uitstekende bescherming tegen impact en absorbeert schokken goed.
 4. Kevlar: Kevlar is een synthetisch materiaal dat bekend staat om zijn sterkte en duurzaamheid. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere materialen om extra bescherming te bieden tegen impact.
 5. EPS-schuim: De binnenschaal van de helm bestaat vaak uit EPS-schuim (geëxpandeerd polystyreen). Dit schuim absorbeert de energie bij een impact, waardoor het risico op hoofdletsel wordt verminderd.
 6. Leer: Leer kan worden gebruikt voor de bekleding van helmen om extra comfort te bieden aan de drager. Helmen met leren bekleding hebben vaak ook een klassieke uitstraling.

Het is belangrijk om te weten dat de keuze van het materiaal afhankelijk is van het type helm en het beoogde gebruik. Integraalhelmen hebben bijvoorbeeld vaak een buitenschaal van glasvezel of carbon, terwijl jethelmen vaak gemaakt zijn van polycarbonaat. Bij het kiezen van een helm is het daarom belangrijk om te letten op de beschermingsgraad en het type materiaal dat wordt gebruikt.

Welke veiligheidskenmerken hebben scooterhelmen?

Scooterhelmen hebben verschillende veiligheidskenmerken om de bestuurder te beschermen bij een ongeval. Hier zijn enkele van de belangrijkste veiligheidskenmerken van scooterhelmen:

 1. Buitenschaal: De buitenschaal van een scooterhelm is gemaakt van verschillende materialen zoals polycarbonaat, glasvezel of carbon. Deze materialen bieden bescherming tegen impact en penetratie.
 2. Binnenschaal: De binnenschaal van een scooterhelm is meestal gemaakt van EPS (geëxpandeerd polystyreen) schuim, dat de schok absorbeert tijdens een botsing.
 3. Kinband: De kinband zorgt ervoor dat de helm stevig op het hoofd blijft zitten en voorkomt dat deze afvliegt bij een ongeval.
 4. Vizier: Het vizier beschermt de ogen tegen wind, stof en insecten tijdens het rijden. Sommige vizieren zijn ook voorzien van UV-bescherming om de ogen te beschermen tegen schadelijke zonnestralen.
 5. Ventilatie: Veel scooterhelmen zijn voorzien van ventilatiesystemen die zorgen voor luchtstroom en koeling tijdens het rijden.
 6. Reflecterende materialen: Sommige scooterhelmen hebben reflecterende materialen om de bestuurder beter zichtbaar te maken in het donker.
 7. ECE-goedkeuring: In Europa moeten alle helmen voldoen aan de ECE-normering (Economic Commission for Europe). Dit betekent dat ze getest zijn op verschillende criteria zoals schokabsorptie, penetratie en kinbandsterkte.

Het is belangrijk om te kiezen voor een scooterhelm die voldoet aan de veiligheidsnormen en die goed past op het hoofd. Een goed passende helm biedt de beste bescherming tijdens een ongeval.

Hoe bepaal ik welke maat helm ik nodig heb?

Het bepalen van de juiste maat helm is erg belangrijk voor jouw veiligheid en comfort tijdens het rijden. Om de juiste maat te vinden, kun je de omtrek van je hoofd meten met een meetlint.

Plaats het meetlint ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en net boven je oren. Zorg ervoor dat het meetlint horizontaal rondom je hoofd loopt en niet te strak of te los zit. Lees vervolgens de omtrek af in centimeters.

Vervolgens kun je de maattabel van de helm die je wilt bestellen raadplegen. Elke helmfabrikant heeft zijn eigen maattabel, dus het is belangrijk om deze goed te bekijken voordat je een helm bestelt.

Als jouw hoofdomtrek bijvoorbeeld 56 cm is, dan zou een helm in maat M (55-58 cm) waarschijnlijk goed passen. Als jouw hoofdomtrek tussen twee maten valt, kies dan altijd voor de grotere maat om ervoor te zorgen dat de helm niet te strak zit.

Let op: sommige helmen hebben ook verschillende pasvormen (rond of ovaal), dus het kan zijn dat een bepaald merk of model beter past dan andere merken of modellen. Het is daarom aanbevolen om verschillende helmen te passen voordat je er één koopt.

Het vinden van de juiste maat helm kan wat tijd kosten, maar het is absoluut de moeite waard om ervoor te zorgen dat jouw helm perfect past en jouw veiligheid garandeert tijdens het rijden.

Zijn er speciale kortingen of aanbiedingen voor scooterhelmen beschikbaar?

Ja, er zijn vaak speciale kortingen en aanbiedingen beschikbaar voor scooterhelmen. Veel webshops en fysieke winkels bieden regelmatig kortingen aan op hun helmen om klanten te trekken. Deze kortingen kunnen variëren van een vast bedrag korting tot een bepaald percentage korting op de originele prijs.

Sommige webshops bieden ook seizoensgebonden kortingen aan, zoals winterkortingen of zomerkortingen, afhankelijk van het type helm dat je zoekt. Daarnaast zijn er soms kortingscodes beschikbaar die je kunt gebruiken bij het afrekenen om extra korting te krijgen.

Een andere manier om geld te besparen op een scooterhelm is door te kijken naar uitverkoop- of opruimingsacties. Winkels willen soms hun oude voorraad kwijt en bieden daarom helmen aan tegen gereduceerde prijzen.

Ten slotte kun je ook kijken naar tweedehands helmen. Hoewel dit niet altijd de meest veilige optie is, kan het wel een goedkope optie zijn als je een beperkt budget hebt. Zorg er wel voor dat de helm nog in goede staat verkeert en niet beschadigd is voordat je hem aanschaft.

Het is altijd de moeite waard om rond te kijken en verschillende winkels en webshops te vergelijken voordat je een scooterhelm aanschaft. Op die manier kun je geld besparen en toch een veilige en comfortabele helm vinden die past bij jouw behoeften en budget.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.