De perfecte kentekenhouder voor jouw motorfiets: praktisch en stijlvol!

kentekenhouder motor
10 juli 2023

De kentekenhouder voor motorfietsen: een praktische en stijlvolle accessoire

Een kentekenhouder is een essentieel onderdeel van elke motorfiets. Het dient niet alleen als een praktische manier om het kenteken op zijn plaats te houden, maar het kan ook dienen als een stijlvolle accessoire die de uitstraling van je motorfiets verbetert.

Wat is een kentekenhouder precies? Een kentekenhouder is een frame of beugel waarin het kenteken van je motorfiets wordt geplaatst. Het heeft meestal ook ruimte voor andere identificatiedocumenten, zoals verzekeringspapieren of milieustickers. De kentekenhouder wordt meestal aan de achterkant van de motorfiets gemonteerd, vlak boven het achterwiel.

Naast zijn praktische functie kan een kentekenhouder ook dienen als een manier om je persoonlijke stijl en smaak uit te drukken. Er zijn verschillende soorten kentekenhouders beschikbaar, variërend in ontwerp, materiaal en afwerking. Of je nu houdt van een minimalistische look of juist van opvallende details, er is altijd wel een kentekenhouder die bij jouw smaak past.

Een ander voordeel van het gebruik van een kentekenhouder is dat het kan helpen bij het beschermen van je kentekenplaat. Door de plaat stevig op zijn plaats te houden, voorkomt de houder dat deze losraakt of beschadigd raakt tijdens het rijden. Dit is vooral belangrijk bij offroad-ritten of wanneer je op hobbelige wegen rijdt.

Bij het kiezen van een kentekenhouder voor je motorfiets zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de houder compatibel is met het kentekenformaat van jouw land. Controleer ook of de houder voldoet aan de wettelijke eisen en regelgeving van jouw land, zoals zichtbaarheid en verlichtingsopties.

Daarnaast moet je letten op de kwaliteit en duurzaamheid van de kentekenhouder. Kies voor een stevig materiaal dat bestand is tegen weersinvloeden en trillingen tijdens het rijden. Een goede kentekenhouder gaat lang mee en biedt optimale bescherming voor je kentekenplaat.

Tot slot, vergeet niet om te kijken naar de installatiemogelijkheden van de kentekenhouder. Sommige modellen vereisen mogelijk wat technische vaardigheden om te monteren, terwijl andere eenvoudig kunnen worden bevestigd met behulp van basishulpmiddelen.

Kortom, een kentekenhouder voor motorfietsen is niet alleen een praktische accessoire, maar ook een manier om je persoonlijke stijl uit te drukken. Het beschermt je kentekenplaat en voegt een vleugje individualiteit toe aan je motorfiets. Neem de tijd om verschillende opties te verkennen en vind de perfecte kentekenhouder die past bij jouw behoeften en smaak.

 

5 Veelgestelde Vragen Over Kentekenhouders voor Motoren

 1. Waar kan ik een kentekenhouder voor mijn motor kopen?
 2. Welke soorten kentekenhouder zijn er voor motoren?
 3. Hoe bevestig ik een kentekenhouder op mijn motor?
 4. Wat is het verschil tussen een harde en zachte kentekenhouder?
 5. Is het verplicht om een kentekenhouder te gebruiken op mijn motorfiets?

Waar kan ik een kentekenhouder voor mijn motor kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je een kentekenhouder voor je motor kunt kopen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Motorwinkels: Bezoek lokale motorwinkels in jouw omgeving. Deze winkels hebben vaak een breed assortiment aan accessoires, waaronder kentekenhouders. Het voordeel van het winkelen bij een fysieke winkel is dat je de houder kunt bekijken en eventueel advies kunt vragen aan het personeel.
 2. Online retailers: Er zijn talloze online retailers die gespecialiseerd zijn in motoraccessoires. Bekende websites zoals Bol.com, MotoPort.nl, Louis.nl en RAD.eu bieden een breed scala aan kentekenhouders voor verschillende motormerken en -modellen. Je kunt eenvoudig door het assortiment bladeren, prijzen vergelijken en recensies lezen voordat je een aankoop doet.
 3. Marktplaats: Als je op zoek bent naar een tweedehands kentekenhouder, kun je ook kijken op online marktplaatsen zoals Marktplaats.nl of eBay.nl. Hier vind je vaak gebruikte kentekenhouders tegen lagere prijzen. Zorg er wel voor dat je de staat van het product controleert voordat je tot aankoop overgaat.
 4. Motorbeurzen en evenementen: Tijdens motorbeurzen en evenementen worden vaak stands opgezet waar verschillende verkopers hun producten tentoonstellen. Dit is een geweldige kans om persoonlijk contact te hebben met verkopers, de kwaliteit van de producten te beoordelen en mogelijk zelfs speciale aanbiedingen te vinden.

Ongeacht waar je ervoor kiest om je kentekenhouder te kopen, is het altijd belangrijk om de specificaties en compatibiliteit met jouw motorfiets te controleren. Zorg ervoor dat de houder voldoet aan de wettelijke eisen van jouw land en dat deze geschikt is voor het kentekenformaat van jouw motor. Vergeet niet om prijzen, klantrecensies en retourbeleid te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt.

Welke soorten kentekenhouder zijn er voor motoren?

Er zijn verschillende soorten kentekenhouders beschikbaar voor motorfietsen, elk met hun eigen ontwerp en functionaliteit. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten kentekenhouders:

 1. Standaard kentekenhouder: Dit is de meest eenvoudige en traditionele vorm van een kentekenhouder. Het is meestal gemaakt van stevig plastic of metaal en heeft een eenvoudig frame waarin het kenteken wordt geplaatst. Deze houders zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.
 2. Verstelbare kentekenhouder: Dit type houder biedt de mogelijkheid om de positie van het kenteken aan te passen. Met verstelbare bevestigingspunten kun je het kenteken hoger of lager plaatsen, afhankelijk van je voorkeur of de stijl van je motorfiets.
 3. LED-kentekenhouder: LED-kentekenhouders voegen een extra visueel element toe aan je motorfiets. Deze houders hebben ingebouwde LED-verlichting die het kenteken verlicht, waardoor het beter zichtbaar is bij weinig licht of ’s nachts.
 4. Klapbare kentekenhouder: Een klapbare kentekenhouder biedt de mogelijkheid om het kenteken tijdelijk te verbergen of te laten zien, afhankelijk van je behoeften. Dit kan handig zijn bijvoorbeeld tijdens motorshows, waar je misschien niet wilt dat je kentekenplaat zichtbaar is.
 5. Personaliseerbare kentekenhouder: Sommige kentekenhouders bieden de mogelijkheid om je eigen tekst of logo toe te voegen, waardoor je een gepersonaliseerde touch aan je motorfiets kunt geven.

Het is belangrijk om te controleren of de gekozen kentekenhouder voldoet aan de wettelijke eisen en regelgeving van jouw land. Zorg ervoor dat de houder het kenteken op een legale en zichtbare manier presenteert, en controleer ook of eventuele extra functies zoals verlichting voldoen aan de wettelijke normen.

Hoe bevestig ik een kentekenhouder op mijn motor?

Het bevestigen van een kentekenhouder op je motor is over het algemeen een eenvoudige taak. Hier zijn de algemene stappen die je kunt volgen:

 1. Verzamel de benodigde gereedschappen: meestal heb je een schroevendraaier, inbussleutel en/of moersleutel nodig, afhankelijk van het type bevestigingssysteem dat bij jouw kentekenhouder wordt geleverd.
 2. Verwijder de oude kentekenhouder (indien van toepassing): als je al een kentekenhouder op je motor hebt, moet je deze eerst verwijderen voordat je de nieuwe kunt bevestigen. Dit kan zo simpel zijn als het losdraaien van enkele schroeven of bouten waarmee de oude houder is bevestigd.
 3. Plaats de nieuwe kentekenhouder: plaats de nieuwe kentekenhouder op de gewenste positie op je motor. Zorg ervoor dat deze recht en stevig is geplaatst.
 4. Bevestig de houder: gebruik de meegeleverde bevestigingsmaterialen (zoals schroeven, bouten of klemmen) om de kentekenhouder aan je motor te bevestigen. Volg hierbij eventuele instructies of richtlijnen die bij de houder zijn geleverd.
 5. Controleer of alles stevig vastzit: nadat je alle bevestigingen hebt aangebracht, controleer je of de kentekenhouder stevig vastzit en niet wiebelt of loskomt. Dit zorgt ervoor dat de houder tijdens het rijden op zijn plaats blijft.
 6. Controleer de zichtbaarheid en verlichting (indien van toepassing): controleer of je kentekenplaat duidelijk zichtbaar is en dat eventuele verlichting op de houder goed werkt. Dit is vooral belangrijk om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Het is altijd raadzaam om de specifieke instructies te volgen die bij jouw kentekenhouder worden geleverd, omdat de bevestigingsmethode kan variëren afhankelijk van het merk en model. Als je twijfelt of hulp nodig hebt, kun je ook contact opnemen met een professionele motorfietsmonteur voor advies en assistentie.

Wat is het verschil tussen een harde en zachte kentekenhouder?

Een harde kentekenhouder en een zachte kentekenhouder zijn twee verschillende soorten houders die worden gebruikt om het kenteken van een voertuig te bevestigen. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is het materiaal waarvan ze zijn gemaakt en de mate van stevigheid die ze bieden.

Een harde kentekenhouder is meestal gemaakt van duurzaam plastic, metaal of carbonfiber. Dit type houder staat bekend om zijn stevigheid en robuustheid. Een harde kentekenhouder biedt een uitstekende bescherming voor het kenteken tegen weersinvloeden, trillingen en mogelijke schade tijdens het rijden. Het kan ook helpen om de kentekenplaat op zijn plaats te houden, zelfs bij ruwe omstandigheden of offroad-ritten. Harde kentekenhouders hebben over het algemeen een strakke en gestroomlijnde uitstraling, waardoor ze populair zijn bij motorrijders die op zoek zijn naar een professionele en moderne uitstraling.

Aan de andere kant hebben zachte kentekenhouders meestal een flexibel materiaal, zoals rubber of silicone. Ze bieden meer flexibiliteit en buigzaamheid in vergelijking met harde houders. Een zachte kentekenhouder kan gemakkelijk worden gebogen of aangepast aan de vorm van de motorfiets of andere montagepunten. Dit maakt ze handig voor montage op onregelmatige oppervlakken of gebogen delen van de motorfiets. Hoewel zachte houders niet zo stevig zijn als harde houders, bieden ze nog steeds voldoende bescherming voor het kenteken tegen lichte schokken en trillingen. Ze zijn ook vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen, waardoor ze populair zijn bij motorrijders die op zoek zijn naar een meer gepersonaliseerde en opvallende uitstraling.

Het kiezen tussen een harde of zachte kentekenhouder hangt af van je persoonlijke voorkeur, de stijl die je wilt bereiken en de omstandigheden waarin je rijdt. Als je op zoek bent naar maximale bescherming en duurzaamheid, is een harde kentekenhouder waarschijnlijk de beste keuze. Als flexibiliteit en aanpassingsvermogen belangrijk voor je zijn, kan een zachte kentekenhouder beter bij je passen. Ongeacht welk type houder je kiest, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de wettelijke vereisten en regelgeving met betrekking tot het plaatsen van het kenteken op jouw motorfiets.

Is het verplicht om een kentekenhouder te gebruiken op mijn motorfiets?

Ja, het is verplicht om een kentekenhouder te gebruiken op je motorfiets. Volgens de wet moet het kenteken van je motorfiets altijd goed zichtbaar en leesbaar zijn. Een kentekenhouder zorgt ervoor dat het kenteken op zijn plaats blijft en niet losraakt tijdens het rijden. Het voorkomt ook beschadiging van het kenteken door trillingen of andere externe factoren.

Daarnaast moet de kentekenhouder voldoen aan bepaalde wettelijke eisen en regelgeving, zoals de afmetingen en zichtbaarheid van het kenteken. Controleer altijd de specifieke regels en voorschriften die gelden in jouw land of regio om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet.

Het niet gebruiken van een kentekenhouder kan leiden tot boetes of andere juridische consequenties. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je motorfiets correct is uitgerust met een geschikte en wettelijk conforme kentekenhouder.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.