Tips voor het kopen van een tweedehands motorhelm: waar op te letten?

07 augustus 2023

Motorhelm 2dehands: Waar moet je op letten bij de aankoop?

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke motorrijder. Het zorgt niet alleen voor bescherming bij een val of ongeval, maar ook voor comfort en een betere rijervaring. Als je op zoek bent naar een motorhelm, kan het kopen van een tweedehands exemplaar een goede optie zijn. Het kan je geld besparen en je in staat stellen om een kwalitatieve helm te vinden voor een lagere prijs. Hier zijn enkele belangrijke punten waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands motorhelm.

 1. Veiligheid gaat boven alles: Bij het kopen van een tweedehands motorhelm is veiligheid de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05 of SNELL-certificering. Let ook op eventuele schade aan de helm, zoals barsten, deuken of krassen die de beschermende eigenschappen kunnen beïnvloeden.
 2. Pasvorm en comfort: Een goede pasvorm is essentieel voor het comfort en de veiligheid van je helm. Elke persoon heeft een andere hoofdvorm en -grootte, dus zorg ervoor dat de tweedehands helm goed past bij jouw hoofd. Probeer hem altijd eerst uit voordat je hem koopt om er zeker van te zijn dat hij goed aansluit en niet te strak of te los zit.
 3. Onderhoudsgeschiedenis: Vraag de verkoper naar de onderhoudsgeschiedenis van de helm. Is hij regelmatig schoongemaakt en goed onderhouden? Het is belangrijk om te weten of er sprake is geweest van eventuele schade, zoals een valpartij, aangezien dit invloed kan hebben op de beschermende eigenschappen van de helm.
 4. Hygiëne: Een tweedehands motorhelm kan gebruikerssporen bevatten, maar het is belangrijk om te controleren of hij schoon en hygiënisch is. Controleer of de voering verwijderbaar en wasbaar is, zodat je hem grondig kunt reinigen voordat je hem gaat dragen.
 5. Probeer het uit: Het is altijd aan te raden om een tweedehands motorhelm eerst uit te proberen voordat je hem koopt. Zet hem op en draag hem een tijdje om te zien hoe hij aanvoelt. Let op eventuele ongemakken, drukpunten of andere problemen die je tijdens het rijden kunt ervaren.
 6. Prijs-kwaliteitverhouding: Hoewel een tweedehands motorhelm vaak goedkoper is dan een nieuwe, moet je ook rekening houden met de prijs-kwaliteitverhouding. Vergelijk prijzen en kwaliteit met nieuwe helmen in dezelfde categorie om er zeker van te zijn dat je waar voor je geld krijgt.

Het kopen van een tweedehands motorhelm kan een goede keuze zijn als je op zoek bent naar kwaliteit tegen een lagere prijs. Door aandacht te besteden aan veiligheid, pasvorm, onderhoud, hygiëne en prijs-kwaliteitverhouding, kun je een tweedehands helm vinden die aan jouw behoeften voldoet. Vergeet niet dat het belangrijk is om altijd kritisch te zijn en geen compromissen te sluiten als het gaat om de veiligheid op de weg.

 

4 Veelgestelde Vragen over Tweedehands Motorhelmen

 1. Hoe oud mag een motorhelm zijn?
 2. Welke motorhelm gebruikt de politie?
 3. Wat kost een goede motorhelm?
 4. Wat is een goedgekeurde motorhelm?

Hoe oud mag een motorhelm zijn?

De leeftijdslimiet voor een motorhelm varieert afhankelijk van de regio en de geldende veiligheidsnormen. Over het algemeen wordt aanbevolen om een motorhelm na ongeveer vijf tot zeven jaar te vervangen, zelfs als deze nog in goede staat lijkt te zijn. Dit komt doordat materialen na verloop van tijd kunnen verouderen en hun beschermende eigenschappen kunnen verminderen.

Daarnaast kunnen helmen ook beschadigd raken door normaal gebruik, zoals vallen of stoten. Als een helm betrokken is geweest bij een ongeval of aanzienlijke schade heeft opgelopen, moet deze direct worden vervangen, ongeacht de leeftijd.

Het is belangrijk om te weten dat elke helm een productiedatum heeft die meestal aan de binnenkant van de helm te vinden is. Het kan handig zijn om deze datum te controleren bij het kopen van een tweedehands helm om er zeker van te zijn dat deze niet te oud is.

Het is altijd raadzaam om de richtlijnen en voorschriften van de fabrikant en lokale autoriteiten in acht te nemen met betrekking tot de leeftijdslimiet van motorhelmen. Het waarborgen van je eigen veiligheid op de weg moet altijd prioriteit hebben, dus als je twijfelt over de leeftijd of staat van een helm, is het verstandig om deze te vervangen door een nieuw exemplaar.

Welke motorhelm gebruikt de politie?

De motorhelmen die de politie gebruikt, verschillen per land en regio. In Nederland wordt de politiehelm van het merk Schuberth veelal gebruikt door de politie-eenheden. Deze helmen voldoen aan de specifieke eisen en normen die gelden voor professioneel gebruik door wetshandhavers. Ze zijn ontworpen met het oog op veiligheid, comfort en functionaliteit.

De Schuberth politiehelmen zijn meestal uitgerust met geavanceerde functies zoals een geïntegreerd communicatiesysteem, een vizier met anti-condens coating en bescherming tegen windgeruis. Ze bieden ook een goede bescherming tegen impact en hebben vaak een hoogwaardige constructie die bestand is tegen slijtage tijdens dagelijks gebruik.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke modellen en specificaties van politiehelmen kunnen variëren afhankelijk van de lokale voorschriften en voorkeuren van de betreffende politiediensten. Het beste is om contact op te nemen met de betreffende politie-eenheid of instantie voor gedetailleerde informatie over welke motorhelmen zij precies gebruiken.

Wat kost een goede motorhelm?

De prijs van een goede motorhelm kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals merk, model, materiaal en extra functies. Over het algemeen kun je echter verwachten dat een kwalitatieve motorhelm tussen de €100 en €500 kost.

Aan de onderkant van het prijsspectrum vind je instapmodellen en helmen zonder al te veel extra functies. Deze helmen bieden nog steeds voldoende bescherming, maar kunnen minder geavanceerd zijn op het gebied van aerodynamica, ventilatie of geluidsisolatie. Deze helmen kosten meestal tussen de €100 en €200.

In het middensegment vind je helmen met meer geavanceerde eigenschappen en materialen. Deze helmen bieden vaak verbeterde aerodynamica, betere ventilatie en comfortabele voeringen. De prijzen voor deze helmen liggen doorgaans tussen de €200 en €400.

Aan de bovenkant van het prijsspectrum bevinden zich premium motorhelmen met geavanceerde technologieën, hoogwaardige materialen en innovatieve functies. Deze helmen zijn ontworpen voor maximale veiligheid, comfort en prestaties. Ze kunnen bijvoorbeeld voorzien zijn van een geïntegreerd zonnevizier, geluidsdempingstechnologie of een verstelbaar vizier. De prijzen voor deze topklasse helmen kunnen variëren van €400 tot meer dan €500.

Het is belangrijk op te merken dat de prijs niet altijd een garantie is voor kwaliteit of veiligheid. Het is essentieel om altijd te controleren of een helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en of deze goed past bij jouw hoofd en behoeften. Investeer in een motorhelm die past bij jouw rijstijl, comfortniveau en veiligheidsvereisten, ongeacht de prijsklasse.

Wat is een goedgekeurde motorhelm?

Een goedgekeurde motorhelm is een helm die voldoet aan specifieke veiligheidsnormen en certificeringen die zijn vastgesteld door autoriteiten en organisaties op het gebied van verkeersveiligheid. Deze normen en certificeringen worden gebruikt om de beschermende eigenschappen van de helm te waarborgen en ervoor te zorgen dat deze effectief is bij een val of impact.

In Europa is de meest erkende norm voor motorhelmen de ECE 22.05-norm, uitgegeven door de Economic Commission for Europe (ECE) van de Verenigde Naties. Helmen die voldoen aan deze norm hebben een E-keurmerk, gevolgd door een nummer dat het land van goedkeuring aangeeft.

Naast de ECE 22.05-norm zijn er ook andere internationale normen, zoals de Amerikaanse DOT-norm (Department of Transportation) en de SNELL-certificering (Snell Memorial Foundation). Deze normen hebben hun eigen specifieke testprocedures en vereisten voor veiligheid.

Een goedgekeurde motorhelm moet voldoen aan verschillende criteria, waaronder:

 1. Schokabsorptie: De helm moet in staat zijn om energie te absorberen bij impact om hoofdletsel te voorkomen.
 2. Penetratiebestendigheid: De helm moet bestand zijn tegen penetratie door scherpe voorwerpen, zoals stenen of takken.
 3. Kinband: De kinband moet stevig zijn en zorgen voor een goede bevestiging van de helm op het hoofd.
 4. Gezichtsveld: Het gezichtsveld van de helm moet voldoende groot zijn om een goed zicht op de weg te garanderen.
 5. Gewicht: Een goedgekeurde helm moet licht genoeg zijn om comfortabel te dragen, maar tegelijkertijd voldoende bescherming bieden.

Bij het kopen van een motorhelm is het belangrijk om te controleren of deze voldoet aan de geldende normen en certificeringen. Dit wordt meestal aangegeven door middel van stickers of labels op de helm. Het dragen van een goedgekeurde motorhelm is essentieel voor de veiligheid tijdens het rijden en kan ernstig hoofdletsel helpen voorkomen in geval van een ongeval.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.